Dünya
  • 30.11.2004 00:14

KARA MAYINLARI HER YIL 20 BİN ÖLÜ VE YARALIYA YOL AÇIYOR!..

Her yıl yaklaşık 20 bin ölü ve yaralıya yol açan kara mayınlarını dünya topraklarından temizlemeyi amaçlayan uluslararası girişim Kenya'da son durumu değerlendiriyor.

Daha imha edilmemiş 200 milyon mayın var

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki, anti-personel kara mayınlarının acilen çözüm bekleyen küresel insanlık sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Beş yıl önce yürürlüğe giren ve Ottowa konvansiyonu olarak bilinen anlaşma, anti-personel kara mayınlarının tamamen yasaklanmasını öngörüyor.

Henüz bu anlaşmaya imza atmamış 40 ülke arasında ABD, Rusya ve Çin var.

Kara mayınları ile mücadelede bugüne değin gelinen noktayı değerlendiren Kenya toplantısı verilerine göre, depolarda tutulan yaklaşık 35 milyon mayın imha edildi.

Toprak altından temizlenip çıkartılan mayın sayısı ise 2 milyon civarında.

Fakat bu çalışmalara karşın dünya çapında her yıl 20 bin kişinin kara mayınlarının kurbanı olduğu bildiriliyor.

Kenya Devlet Başkanı Kibaki, 'halen 200 milyona yakın kara mayını çeşitli ülkelere dağılmış durumda; uluslararası anlaşmaya imza atmamış ülkeleri derhal imza atıp mayın yasağına uymaya çağırıyorum' dedi.

Nairobi'deki toplantıda Etyopya anlaşmaya imza koyan 144'üncü ülke oldu.

Ottowa anlaşması sadece bireyleri hedefleyen mayınların yasaklanmasını talep ediyor. Yollarda araçların imhasına yönelik mayınlar kapsamı dışında.

Anti-personel kara mayınlarına en çok kurban veren ülkeler arasında Afganistan, Kamboçya ve Angola başta geliyor.

Bu ülkelerde kriz nedeniyle terkettiği evine geri dönmek isteyenler arasında çok sayıda kişi mayınlar yüzünden ölüyor ya da sakat kalabiliyor.

Halihazırda 15 kadar ülkenin kara mayını imalatını halen sürdürdüğü tahmin ediliyor.

BBC

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER