Yaşam
  • 29.5.2006 12:25

KARADENİZLİ'NİN YENİ İCADI: AYISAVAR :)

İBRAHİM ÖZDEMİR
GÜMÜŞHANE - Son yıllarda avlanma yasağı nedeniyle sayıları gittikçe artan ayıların kent merkezlerine kadar inmeye başlaması üzerine Gümüşhane'nin Torul İlçesi'nde arıcı Hüseyin Kuku, "ayısavar" adını verdiği buluşuyla ayıları korkutarak kaçırmayı başarıyor.
İlçenin Tuğrulbey Mahallesi'nde arıları ve 20 gün önce 16 arı kovanını ayıların parçaladığını söyleyen arıcı Hüseyin Kuku, son yıllarda ayıların mahalleye kadar indiğini belirtti. Arıcı Kuku, "Ayılar, son yıllarda arılarımıza büyük zarar veriyor. Son 1 ay içerisinde 16 arı kovanımı parçalayıp ballarını yedi ve arılarımın ölmesine neden oldu. Bu da yetmiyormuş gibi mahalle içlerine kadar inerek sebze ve meyve bahçelerimize de büyük zararlar verdiler" dedi. Avlanma yasağı nedeniyle ayıların avlanamadığını, sayıların her geçen yıl arttığını ifade eden Arıcı Kuku, "Bizler de ayıları korkutarak kaçırma yöntemine gittik. Aslında yaptığımız sistem çok basit. Tenekeyi 2 ağaç arasına sıkıca monte ediyoruz. Kısa bir ağaç parçasını da baş kısmını suyu depo eder şekilde daha geniş tutarak oluk şeklinde oyuyoruz. İkinci kat olarak adlandırdığımız bölüme de bunu monte ediyoruz. Geniş ve kısa sürede su depolayacak bölüme bir kaynaktan ya da musluktan hortumla su akıtıyoruz. Bu bölüm dolunca kaldıraç sistemine göre aşağıya doğru hızla inerek su boşalıyor. Suyun boşalmasıyla aniden havaya doğru kalkıyor, oluğun diğer ucu ise birinci kata monte ettiğimiz tenekeye hızla çarparak 'tak' diye oldukça hızlı bir ses çıkarıyor. Kısa aralıklarla çıkan bu ses bilhassa geceleri daha etkili oluyor ve sesi duyan ayı da yöremize yaklaşamıyor, yaklaşmışsa da kaçıyor. Şimdilik yararını gördük. Ayı bu sese de alışır, korkmazsa yeni yöntemler geliştirmek zorunda kalırız" diye konuştu.
Arıcı Hüseyin Kuku, ayrıca akşam saatlerinden başlamak kaydıyla sabahın alaca karanlığına kadar kasetçalarla müzik yayını yaparak ayıların yaklaşmasını da engellediklerini sözlerine ekledi.


Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER