Yaşam
  • 9.10.2008 10:36

KARARSIZLAR BİRİNCİ PARTİ...

22 Temmuz seçim sonuçlarını en doğru tahmin eden A&G şirketinin 4-5 Ekim tarihlerinde yaptığı araştırmaya göre, kararsızlar yüzde 31 oy oranıyla yine birinci parti. Kararsızların oyları dağıtıldığında AKP yüzde 41, CHP yüzde 21 oluyor. Bir ay önce AKP’nin oyu yüzde 48’lerdeydi A&G’nin sahibi Adil Gür’ün yorumu şöyle: “Küresel kriz ve 17 şehit AKP’ye oy kaybettirdi. Oyunu verecek parti bulamayan ’kararsız’ seçmenlerin sayısı artıyor. Başbakan’la Medya Grubu kavgası, Şaban Dişli ve Deniz Feneri, son bir ayda iktidarı olumsuz etkiledi”

22 Temmuz 2007’de yapılan yerel seçimin sonuçlarını en doğru tahmin eden A&G şirketinin 4-5 Ekim tarihlerinde Habertürk için yaptığı kamuoyu araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 31’lik oranla kararsızlar yine ’birinci parti’ durumunda. Küresel kriz ve Aktütün Karakolu’na yapılan saldırı sonrasında AKP’nin oy oranı ise yüzde 48,3’ten yüzde 41,3’e geriledi. Ankete katılanların “Milletvekili Genel Seçimleri bugün yapılsa, yani sandık bugün önünüze gelse kime - hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verdikleri yanıt ise seçmenin hala oy verecek parti aradığını ortaya koydu. Araştırmada kararsızların oranı yüzde 30.8 olurken, partilere göre oy dağılımı ise şöyle gerçekleşti AKP yüzde 28,6, CHP yüzde 14,5, MHP yüzde 12,9 DTP yüzde 4,6..

A&G’nin sahibi Adil Gür, araştırmanın analizini VATAN’a yaptı. Kararsızlar neden hep 1’inci parti? “Son birkaç yıldır yaptığımız araştırmalarda hep şunu gördük Ülkede en önemli 3 sorun aş, iş ve terör. Biz bu araştırma için sahaya çıktığımızda küresel kriz, bayram sonrası etkilerini para piyasalarında göstermeye başlamış ve hepsinden önemlisi Güneydoğu’dan gelen 17 şehit haberi Türkiye gündemine oturmuştu. Tabi şunu da unutmamak lazım Başbakanla Doğan Medya Grubu kavgası, Şaban Dişli ve Deniz Feneri olayları son bir aylık süreç içerisinde ülkemizde yaşanan ve iktidarı etkileyen önemli olaylardı.”

Hangi olay nasıl etkilemiştir?

“Açıkçası bunların her birinin ne kadar etkilediğini bu araştırmada görmek mümkün değil. Hangisinin daha fazla etkilediğini görmek için bir sonraki aydaki araştırmanın sonuçlarını görmek lazım. Çünkü yolsuzluk haberleri ve Doğan Medya grubu kavgası nedeniyle AKP’nin oyları düştüyse para piyasalarındaki fırtına sakinleştiğinde, inşallah umut etmeyiz şehit haberleri duymadığımız takdirde AKP’nin oyları bir önceki ay mertebelerine ulaşacaktır.”

MHP’deki oy artışının nedeni?

“MHP’deki hızlı yükselişi terör olayına bağlıyorum. Acaba AKP’den vazgeçenlerin bir kısmı yolsuzluk olayları ve medya kavgası nedeniyle kararsızlara katıldı da, karararsızların içindeki önceki kararsızlar MHP’ye mi oy vereceğim dedi bunu da önümüzdeki ay görebileceğiz.”

Yolsuzluk haberleri AKP’yi nasıl etkiledi?

“Yolsuzluk haberlerlerinin bir partinin oyunu yüzde 20’ler gibi bir mertebede etkileyeceğini zannetmiyorum. Çünkü Ak Parti seçmeni ağırlıklı olarak düşük gelirli, daha az eğitim gruplarında ve yolsuzlukla ilgili haberlerle etkilenebilcek bir seçmen kitlesi değil. Bu nedenle de AKP oylarındaki düşüşün ana nedeninin 3 önemli sorun olan aş, iş ve terörden kaynaklandığını düşünüyorum. ”

Seçmenin oyunu ne belirliyor?

“Yaklaşık 5-6 aydır yaptığımız tüm araştırmalarda gördüğümüz Türkiye’de seçmenin gelecekle ilgili kaygıları artmaya başlamış ve ekonomiyle ilgili olumsuz beklentiler artmıştı. Açıkçası biz bu araştırmayı yaptığımızda 1.3 YTL olan dolar kurunun bugün 1.4 YTL’yi aştığını düşünürsek bugün bir araştırma yapılsa iktidarın oylarının daha da aşağıya düştüğünü ve kararsızların arttığını göreceğiz.”

(HABERTÜRK)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:35

İLGİLİ HABERLER