Gündem
  • 14.10.2008 00:36

KARAYALÇIN: '1994 YILINDAN BU YANA SOL MELİH GÖKÇEK'E ANKARA'YI ARMAĞAN EDİYOR'

Karayalçın, Ankara'da solun birleşmesinden dolayı muhtar bile olabileceğini belirterek, CHP'den kendisine bir teklif gelmediğini anlatarak, "CHP ile adaylık konusunda bir görüşme olacaksa yüzyüze, mektup veya telefonla olabilir" diye konuştu.
Yerel seçimlere 5 ay kala Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 'Murat Karayalçın CHP'den Ankara adayıdır' şeklindeki açıklamaları Ankara siyasetini hızlandırdı. Karayalçın, CHP'den bir teklif gelmediğini gelmes i halinde konuya sıcak bakacağını söyledi. Karayalçın İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da solun birleşmesi gerektiğini ifade ederek, Melih Gökçek'in Belediye Başkanlığının bu dönem sona ereceğini söyledi. Karayalçın, "Seçimlere 5.5 ay kala seçimler sanki Ankara'dan başlamış
gibi izlenim yaşıyourum sanki Türkiye'nin öteki kentlerinde yerel seçim yapılmayacakmış gibi kampanyalar var. SHP olarak yerel yaşam proğramını hazırladık. Benim adaylığım önemli değil, aday olabilir olmayabilirim. Seçimleri kazanabilir, kazanmayabilirim. mesele bu değil, Mesele Ankara'nın başında bulunan Ankara'yı 15 yıldır yönetemeyen bilgisiz yönetimin Ankara'nın başından uzaklaştırılmasıdır. DSP, MHP, CHP'nin sorunu değil. AK Parti'nin de sorunudur. Ankara'nın çağdaş yönetime ihtiyacı var" dedi.
SHP'nin DEHAP ile birleşmesinden dolayı bir oy kaybının olmayacağını anımsatan Karayalçın, "6.5 yıl önce SHP'nin kuruluşu oldu. 2004 yılında seçim yapıldı. SHP' ile sol partiler arasında bir birleşim oldu. Ama SHP ile DEHAP'nın birleşimi olarak yansıtıldı. 2004 yılında toplumsal barışa ve kardeşliğe katkıda bulunmak amacıyla solun birlikteliği için bir girişimde bulunduk. 2004 yılındaki sol ittifakında ÖDP, EMEP,başka partiler de vardı. DEHAP ile SHP bir bildiri yayınladı. Bildiride diyoruz ki;
Devletimiz tektir. Ulusumuz tüm, yurdumuz bölünmez bir bütündür. Böyle bir bildirinin altına imza atan her siyasi parti ile birlikte oluruz. Ben buna Cumhuriyetin kutsal üçlemesi diyorum. Kürtler bizim kardeşimiz değil mi? Hemşerilerimi kürt kökenli, gürcü kökenli, laz kökenli diye ayırmam. Ankaralının kökeni ne olursa olsun bir bütündür" diye konuştu.
Karayalçın yerel seçimler için hiç bir partinin kendileri ile görüşme yapmadığını belirterek, şöyle konuştu:
" Şu ana kadar hiç bir parti bizimlede bir görüşme yapmadı. Çok sayıda CHP ve DSP'li dostum var. Görüşmelere yapıyoruz ama bireysel görüşme oluyor. Bu görüşmelerin resmi bir yanı yok. SHP olarak yerel seçimlere katılma kararı aldık. Görüşme talebi olursa tabiki görüşürüz. Murat Karayalçın CHP ile her konuda görüşebilir. Ön koşul koymak istemiyorum. Basın aracılığı görüşme yapılmasını doğru bulmuyorum. Görüşme olacaksa telefonlada olabilir, yüzyüzede olabilir, mektuplaşılır".

'1994 YILINDAN BU YANA SOL MELİH GÖKÇEK'E ANKARA'YI ARMAĞAN EDİYOR'
CHP ile AK Parti arasında Ankara'da 500 bin oy farkı var? şeklindeki sorusu üzerine, Karayalçın, "İşin aritmetiği ile ilgili konuşma yapmadım. 94 yılından bu yana seçimi kazanan Gökçek değil, seçimi kaybeden Ali Dinçer, Doğan Taşdelen değil, Yılmaz Ateş ve Murat Karayalçın değil. Biz seçimi Melih Gökçek'e armağan ettik. Bütün seçimlerde bir birlikteliğin olması için çok çaba harcadım. 94 yılında Başbakan Yardımcısı iken bütün Türkiye'de solun birleşmesi için çok çabam oldu. 99 yılında ben CHP'den
adaydım, Sayın Taşdelen DSP'den adaydı. Kendisine öneride bulundum. Hangimiz öndeysek o ona destek versin dedim. Aynı konuyu 2004 seçimlerinde Yılmaz Ateş'e de söyledim. Bölünmenin Melih Gökçek'in Başkanlığına katkısı var. Sayın Gökçek'te bunu gördüğü için istatistiki değerlendirmeler yaparak kendisinin güçlü olacağını iddia ediyor. Birliktelik bu yönetimin değişmesini kesin getirecektir. Birliktelik Ankara birlikteliğidir, siyasi parti birlikteliği değildir. Böyle bir birlikteliğin inşaa olmasında
Gökçek yönetimi gidecektir. Ankara'ya yeni bir birliktelik gelmelidir. Böyle bir birliktelikten ben muhtar adayı bile olurum. Birliktelik içinde bana ne rol düşüyorsa nerede durmam nerede bulunmam gerekiyorsa o rolü üstlenmeye hazırım2 dedi.
Sol'da bir birleşme olmazsa aday olurmusunuz şeklindeki sorusu üzerine, Karayalçın,"Merkez yönetme Kurulumuz bir takvime bağladı. Seçim için üzerime düşen ne olursa değerlendiririm. Şimdiden konuşmam doğru olmaz."
Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'in Çankaya adaylığını da değerlendiren Karayalçın, "Bununla ilgili aile içi değerlendirmeler girmem. Bizim partimiz babadan oğula partisi değil, Genel Başkanlık partisidir. SHP Türkiye'nin en demokrat partisidir. Bu tür davranış veya tercihlere bakmamız söz konusu olamaz" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:26

İLGİLİ HABERLER