Eğitim
  • 24.2.2006 11:36

KARDELENLERİN HİKAYESİ: “HAYAT TÜRKÜSÜ”

Dizinin yönetmeni Hakan Gürtop, yaptığı açıklamada, “Dizimiz ticari amaçlı değil. Amacımız, kız çocuklarının okula gitmesinin önemini anlatmak” dedi.

 

“Haydi Kızlar Okula”, “Baba Beni Okula Gönder”, “Kardelenler” gibi kampanyaların ardından TRT de “Hayat Türküsü” adlı diziyle kız çocuklarının eğitimine destek veriyor. TRT 1’de Cumartesi günleri yayınlanan dizide, idealist bir öğretmen olan Hayat’ın, Van’ın dağlar arasında unutulmuş, geri kalmış bir köyünde verdiği eğitim mücadelesi gerçekçi bir dille anlatılıyor.

 

Van merkeze 7 kilometre uzaktaki Kevenli köyünde çekilen dizinin bir bölümünde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de oynayacak. Çelik, dizide köyde öğretmenlik yapan Hayat Öğretmen’i makamında kabul ederek, eğitime verdiği destekten dolayı ödül verecek.

 

Çocuk yaşta zorla kocaya verilen, tarlalarda, ağır ev işlerinde çalıştırılan kızların yürek burkan hikayelerinin anlatıldığı Hayat Türküsü’nde bölgenin sadece eğitim-öğretim sorunları değil, kültürel farklılıklar, töre ve geleneklerin yıkıcı yanları da işleniyor.  Dizide ayrıca ideallerinin peşinden gitme, fedakarlık, dayanışma, sevgi gibi değerler ön plana çıkarılıyor.

 

Başrollerini Devin Özgür Çınar ve Melih Görgün’ün paylaştığı dizide, Tolga Evren, Jale Aylanç, Aydın Boysan, Uğur Çavuşoğlu, Leyla Şansumar gibi oyuncular rol alıyor.

Yapımcılığını Ata Türkoğlu, yönetmenliğini ise Hakan Gürtop’un yaptığı dizinin çekimleri, geceleri eksi kırk dereceye ulaşan soğuğa rağmen, Van’da sürdürülüyor. Dizinin yönetmeni Hakan Gürtop, yaptığı açıklamada, dizinin ticari amaçlı olmadığını vurgularken, “Dizinin amacı, kız çocuklarının okula gitmesinin önemini anlatmak” dedi.

 

“Hayat Türküsü”nün çekim mekanı olarak Van özellikle seçilmiş. Çünkü Van, istatistiklere göre ülkemizde kız çocuklarının okula gönderilme oranının en düşük olduğu il.

 “Hayat Türküsü”nü her Cumartesi saat 20.00’de TRT 1 ekranında izleyebilirsiniz.

 

Dizinin 25.02.2006 Cumartesi günü yayınlanacak 6. Bölümünün konusu ise şöyle:

Sevcan’ın annesinin cenazesi kaldırılır. Hayat Öğretmen, Sevcan’ı teselli etmeye çalışır ama Sevcan umutsuzdur. Yusuf ve Hayat köylülerle bir toplantı yaparlar. Yusuf Van Valiliği’nin durumu olmayan ailelere her çocuk için belli bir miktar yardımda bulunacağını söyler. Hayat da kızların neden okuması gerektiği konusunda sert bir konuşma yapar. Ertesi gün Emine’yle birlikte birkaç kız daha okula gelir. Zeynep’in ise düğünü yapılır. Van’a gider.

Cemal, toprakları satmak üzereyken Bayram’ın karşı miras davası açtığını öğrenir. Dava sonuçlanmadan satış yapamayacaktır. İsmail ise, Bayram’a yeniden evlenmek istediğini söyler. Gülnaz’ın üzerine kuma getirecektir.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:56

İLGİLİ HABERLER