Dünya
  • 3.6.2020 00:16

Kargalar ölümü biliyorlar mı?

Kargaların 200 yıl yaşadıkları elbette bir efsane. Ancak zeki oldukları konusunda şüphe yok. Bilim insanları, üstün öğrenme yetenekleri ile de bilinen kargaların ölüm hakkında ne bildiklerini tartışmaya başladı. Kargaların sosyal ilişkileri insanlara çok benziyor. Ve bu benzerlikle ilgili olarak ortaya gerçek tüyler ürpertiyor. Acaba kargalar ölümün farkında mı? Bakın bir karga öldükten sonra neler oluyor?

Kargalar hakkında bilmeniz gereken 5 şaşırtıcı bilgi - Hayat Haberleri

Uzun yaşayan hayvanlardan biri olarak bilinen kargalar hakkında yapılan araştırmadan tüyler ürperten gerçekler ortaya çıktı. Yıllardır kargaların sırrını çözemeyen bilim insanlarının ortaya çıkardığı bu gerçekler insanın tüylerini ürpertiyor. İşte kargalar hakkında bilinmeyen o gerçek

Kargalar gerçekten çok mu akıllı? | e-Psikiyatri

Kargalar üzerinde araştırmalar yapan bir grup bilim insanına göre doğanın en akıllı hayvanları, bilinenin aksine maymunlar değil kargalardır. 5'e kadar sayabilip, hayatta kalmak ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için malzemelerini en akılcı biçimlerde kullanabiliyorlar

Kargalar hakkında bilmeniz gereken 5 şaşırtıcı bilgi - Hayat Haberleri

''Alakarga'' olarak bilinen kuş, kendi türünden bir kuşun ölüsünü gördüğünde yiyecek arayışına son verip diğerlerine sesleniyor. Çağrıyı duyan alakargalar, ölü kuşun etrafında toplanıyor

Çok ilginç tespit! Ölüsevici kargalar grup seksten bayağı ...

Araştırmacılar, renkli tahta parçalarına tepki vermeyen alakargaların kendi türünden kuşun ölüsünü gördüğünde diğerlerini uyarmak için farklı biçimde ötmeye başladığını ve çağrıyı duyan diğer alakargaların da ölü kuşun etrafında toplandığını belirledi.

Kargalar Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz 10 Şaşırtıcı Bilgi 😉 - Emoji

Bir karga, yerde başka bir karganın ölüsünü görünce gaklayarak alarm veriyor. Sonra dallara konup, bağırmaya başlıyorlar.
Kargalarla ilgili olarak araştırma yapan bilim insanlarının raporlarında bazen cesedi gömercesine üstüne çeşitli nesneler, mesela dallar örttükleri kaydediliyor.

Sonra da, susup yas tutarmışçasına ölü kuşa bakıyorlar. Bu davranışa tanık olmak... "Dokunaklı" demek az gelir. Hem çok şaşırtıcı, hem de inanılmaz.

Bu eylemi, kargaların tehlikeye verdiği bir tepki mi yoksa başka amacı olan bir davranış olarak mı değerlendirmek gerek, ama işin iç yüzü henüz bilinmiyor. Bilim insanları şimdi bu sırrı çözmenin peşinde.

Kargalar, en büyük düşmanları olan orman baykuşlarını gördüğünde de türdeşlerini uyarıyor. Çağrıyı duyup bir araya toplanan alakargalar, ortak düşmanlarının üzerine çullanıyor.

Alakargaların kendi türlerinden bir kuşun ölümünü diğer kargalarla "paylaşılması gereken bir durum" olarak gördükleri anlaşılıyor.

Zürafa ve fil gibi bazı hayvanların ölen akraba üyelerinin cesedi çevresinde dolaştıklarını hatırlatan bilim insanları, hayvanların da tıpkı insanlar gibi ölüm kavramına yabancı olmadıklarını ve hatta ''yas'' tuttuklarını ileri sürüyor.

Araştırmacı Mark Schwaıger ise kargaların zekasıyla alakalı şunları söylüyor: "Kargalar, eğitmeyi en çok sevdiğim kuşlar çünkü çok zekiler. Hatta sizden bile zeki olabilirler. Kuşlarımdan biri, başımı çevirdiğim anda belimdeki köpek mamasıyla dolu yem torbamı alıp kaçmayı öğrendi."

 

Güncellenme Tarihi : 3.6.2020 00:56

İLGİLİ HABERLER