Sağlık
  • 12.9.2013 14:18

Karnı ağrıyanlar dikkat!

Atasam Hastanesi'nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Levent Karagöz, safra kesesi kaynaklı hastalıklar hakkında bilgi verdi. Safra kesesi hastalıklarında özellikle safra taşlarının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Levent Karagöz, karnın sağ üst tarafında hissedilen ağrıların, safra kesesi taşının habercisi olduğunu belirtti.

Safra kesesi taşlarının ciddi hastalıkların da sinyali olduğunu vurgulayan Levent Karagöz, şöyle devam etti:

"Safra taşları, orta yaşlı, beyaz tenli, obez ve çok doğum yapmış bayanlarda daha sık görülmektedir. Safra kesesinde taş olan hastaların yüzde 30 ile 40'ında hastalığın belirtileri görülür. Bu hastalarda en çok safra kesesinin, safra taşlarını atma çabası görülür. Safra kesesi taşlarını görülme sıklığı toplumdan topluma, diyet alışkanlığına ve genetik yatkınlığa bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber, sık rastlanılan bir hastalıktır. Özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yağı fazla olan balıkların dışında, balık tüketimi uygundur ve balığın da zeytinyağıyla kızartılması gerekmektedir. Taze sebze ve meyve yenilmeli, hastada kabızlık oluşuyorsa posalı yiyecekleri tercih etmelidir. Ayrıca hastanın bolca sıvı tüketmesi de gerekir."

Mide kanseri hakkında da bilgi veren Cerrahi Servisi Uzmanı Opr. Dr. Levent Karagöz, "Erken dönemde olan mide kanserleri, çoğu kez başlangıçta belirsiz ve özellikli bir bulgusu yoktur. Başlangıçta hazımsızlık, şişkinlik ve özellikle etli gıdalara karşı isteksizlikle belirti gösterir. Daha geç dönemlerde ise karın ağrısı, bulantı, kusma, gıda alımından sonra şişkinlik ve kilo kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:06

İLGİLİ HABERLER