Gündem
  • 29.4.2010 13:19

"KAZA AVRUPA'DA OLSAYDI ÜÇ GENÇ ÖLMEZDİ"

Bolu Gerede'de Ericsson'un üç yöneticisinin hayatını kaybetti kazayla ilgili olarak TREDER'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Kazada yaşamını yitiren Ali Uncu, Volkan Köksal ve Bahadır Asar'a Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

Bu kaza Avrupa'da olsaydı bu ölümler yaşanmazdı. Çünkü Avrupa'da bu tip çarpmalar da otomobilin TIR'ın altına girmesini engelleyecek tüm testleri yapılmış özellikle arka tampon testleri yapılmış araçlar trafiğe çıkar. Türkiye'de Eylül 2000'de yürürlüğe giren, Avrupa Topluluğu direktifi (2006/20 ile değişik AT/70/221) ile 'araç tip onayı' belgesinin zorunlu belgelerinden biri de arka tamponlarla ilgilidir ve arka tampon testlerinin yapılması zorunludur. AT/70/221 direktifine göre tamponun bağlantı noktalarının her birine aracın teknik olarak izin verilen azami yüklü ağırlığının yüzde 50'si kadar bir kuvvetle (maksimum 10 tonla sınırlı) test edilmesi öngörülmektedir.

Ayrıca yerden yüksekliğinin maksimum 60 santimetre olması da arkadan çarpan aracın öndeki aracın altına girmesini engellemek içindir. Hatta Avrupa Birliği yeni hazırlayacağı direktifle bu mukavemeti 4 katına çıkarmayı planlamaktadır.

Ülkemizde de kurallarına uygun üretim yapan bağımsız denetim kuruluşları ile çalışan tüm üreticiler için de bu durum geçerlidir. Eğer ki arka tampon testleri yapılmış bir treyler olsaydı bu gibi üzücü bir kazada üç can kaybedilmemiş olabilirdi. Bir otomobilin treylere arkadan çarpması ihtimaline karşı treylerin arka tamponu özel testlerle üretim aşamasında denenerek piyasaya sürülür. Ayrıca üreticilerin testlerinin haricinde her bir treyler, bağımsız test kuruluşlarından geçerli onayı alarak trafiğe çıkarılır. Bu sayede arkadan bir otomobil treylere çarpsa bile otomobilin treylerin altına girmesi engellenir.

Ancak ne yazık ki denetimden geçmeden üretilen treylerlerin bu gibi üzücü kazalara sebebiyet verdiğine şahit oluyoruz. Benzer kazaların yaşanmaması için bu konuda kamuya büyük görev düşmektedir. Kazada yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER