Kazakistan'dan çekilen Ruslar Türkiye'yi uyardı

2 dk okuma
Kazakistan'dan çekilen Ruslar Türkiye'yi uyardı

Hızlı Özet

Nakliye faaliyetlerine toplam 15 adet Il-76 ve 3 adet An-124 uçağının katıldığı belirtilmişti. Rus askerleri, ülkede çıkan protestolar üzerine Kasım Cömert Tokayev yönetiminin davetiyle, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü kapsamında ülkeye konuşlandırılmıştı.






Rusya'dan Türkiye'ye Kazakistan uyarısı: Bulanık sularda balık tutmayın



Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ankara'nın Kazakistan'la ilgili 'kötü niyetli açıklamalar yapmaktan kaçınmasını' ve 'bulanık sularda balık tutmaya çalışmamasını' beklediklerini söyledi.



Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ankara'nın Kazakistan'la ilgili 'kötü niyetli açıklamalar yapmaktan kaçınmasını' ve 'bulanık sularda balık tutmaya çalışmamasını' beklediklerini söyledi.



Bir Türk yetkilinin, "Kazakistan Sovyet baskısından kurtuldu, şimdi bazı güçler onu (Kazakistan) yeniden bir boyunduruk altına almakla tehdit ediyor." yönünde açıklama yaptığını belirten Zaharova, "Türk yetkililerin bu tür kötü niyetli söylemlerden şiddetle kaçınmalarını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.



"Kazakistan'ın bu trajik, karmaşık ve olağanüstü durumu, ortak çaba gerektiriyor." diyen Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Kesinlikle zarar vermek, bulanık sularda balık tutmak için bir fırsat olarak görülmemeli." sözleriyle tepkisini dile getirdi.



Zaharova, Moskova'nın bu çıkışını, hangi Türk yetkilinin açıklamasına binaen yaptığına dair detay vermedi.



Kazakistan'da yılbaşında akaryakıta getirilen zammın ardından kitlesek gösteriler başlamış ve 160'tan fazla kişi hayatını kaybederken 10 binden fazla gösterici gözaltına alınmıştı.



Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, gösterilerin yayılmasının ardından Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istemiş, Moskova, bu ülkeye 2 binin üzerinde asker sevk etmişti.



ABD ve Avrupa Birliği de Rusya'nın Kazakistan'a asker göndermesini yakından izlediklerini belirten açıklamalar yapmıştı.



Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kazakistan'ın ülkedeki protestoları gereğince kontrol altına alma kabiliyetine sahip olmasına rağmen KGAÖ'den yardım istemesini anlayamadıklarını söyleyerek, "Bence yakın tarihten alınabilecek bir ders şu ki; Ruslar bir defa evinize girerse onları evinizden uzaklaştırmanız çok zor olur." değerlendirmesinde bulunmuştu.



"Kazakistan'daki Rus askerleri ülkelerine döndü"



Rusya Savunma Bakanlığı, Kazakistan'a konuşlandırılan askerlerin ülkelerine döndüğünü açıkladı.



Rusya Savunma Bakanlığı, Kazakistan'a konuşlandırılan askerlerin ülkelerine döndüğünü açıkladı.



Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus güçlerini taşıyan tüm uçakların Rusya'ya iniş yaptığı ve askerlerin tamamını ülkeye geri getirdiği kaydedildi.



Nakliye faaliyetlerine toplam 15 adet Il-76 ve 3 adet An-124 uçağının katıldığı belirtilmişti.



Rus askerleri, ülkede çıkan protestolar üzerine Kasım Cömert Tokayev yönetiminin davetiyle, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü kapsamında ülkeye konuşlandırılmıştı.



Resmiyette Rus askerlerin tümü ülkelerine dönerken, sahada Rus askeri gücü kalıp kalmadığı ise bilinmiyor.



Kaynak: Euronews




Bu haber 1328 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Akın Gürlek: 2028 yılında Cumhurbaşkanımızı yeniden seçmek için bir seçim düzenlenecek
Gündem

Akın Gürlek: 2028 yılında Cumhurbaşkanımızı yeniden seçmek için bir seçim düzenlenecek

Çeşitli temaslar kapsamında Adana'ya gelen Bakan Gürlek, AK Parti İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında 2028 hedefleri ve gündemdeki hukuki süreçlere dair önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasının odağına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini koyan Gürlek, teşkilat mensuplarına büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Habervitrini13951 Görüntüleme
BAE basını, Türkiye ve İsrail ordularını karşılaştırdı! İşte çıkan sonuç
Gündem

BAE basını, Türkiye ve İsrail ordularını karşılaştırdı! İşte çıkan sonuç

BAE merkezli Sky News Arabia, Orta Doğu'da tırmanan gerilimin ardından Türkiye ve İsrail ordularının askeri kapasitelerini karşılaştıran geniş bir analiz yayınladı.

Habervitrini11074 Görüntüleme
Müge Anlı'nın emniyet müdürü eşine Erdoğan'dan kötü haber
Gündem

Müge Anlı'nın emniyet müdürü eşine Erdoğan'dan kötü haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan İl Emniyet Müdürleri Kararnamesi'nde, ay başında Eyüpsultan İlçe Emniyet Müdürü görevinden alınan Şinasi Yüzbaşıoğlu'nun ismi bulunmadı. Böylece televizyon programcısı Müge Anlı'nın eşi Yüzbaşıoğlu'nun merkeze çekilerek daha pasif bir göreve getirildiği kesinleşti.

Habervitrini10471 Görüntüleme
Suudi Arabistan ve Husi milisleri arasında çatışma şiddetlendi.. Şok eden yeni görüntüler
Gündem

Suudi Arabistan ve Husi milisleri arasında çatışma şiddetlendi.. Şok eden yeni görüntüler

Suudi Arabistan bu hafta Husi milislerini, İslam'ın en kutsal şehri ve hac ile umre ibadetlerinin yapıldığı yer olan  Mekke'ye "korkakça" bir saldırı düzenlemekle suçladı .

Habervitrini11283 Görüntüleme