Bilim
  • 17.9.2013 19:55

Kedi sahipleri aslında ne besliyor?

ANKARA - Nesli tükenmekte olan türlerin korunması çabaları çerçevesinde kaplan, aslan ve kar leoparının gen haritaları çıkarıldı.

BBC'nin haberine göre, Güney Kore'de Genom Araştırma Kuruluşu'ndan bilim adamı Yun Sung Cho'nun liderliğindeki uluslararası ekip, Sibirya kaplanı, Afrika aslanı, kar leoparı, Beyaz Bengal kaplanı ve beyaz Afrika aslanının gen haritalarını çıkardı.

Araştırma, bilim adamlarının, kedi ailesininin farklı üyelerinin genlerinin ne şekilde örtüştüğünü kıyaslamalarına da olanak sağladı.

Sonuçları "Nature Communications" dergisinde yayımlanan araştırmada, kaplanın genlerinin yüzde 96'sını ev kedisiyle paylaştığı görüldü.

Gen haritalarının, büyük kedilerin üstün kas güçlerini, çok büyük miktarda eti sindirme ve keskin koku alma kabiliyetlerini nasıl kazandıkları konusunda bilgi verdiği belirtildi.

Araştırma ayrıca beyaz aslanın soluk renkli kürkünü ne şekilde kazandığı ve kar leoparının, karlı dağlara nasıl uyum sağladığının genetik ipuçlarını sağladığı da kaydedildi.

Ekipteki bilim adamlarından Jong Bhak, kaplanının gen haritasının, genetik çeşitliliğin incelenmesinden önemli bir kaynak olacağını söyledi.

Araştırma çerçevesinde Güney Koreli bilim adamlarının, Çin, ABD, Rusya, Namibya, Güney Afrika, Hollanda, Danimarka, Suudi Arabistan, Hindistan ve Moğolistan'daki meslektaşlarıyla işbirliği yaptığı belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:59

İLGİLİ HABERLER