Gündem
  • 31.5.2006 12:43

KENAN EVREN'DEN DARBE İTİRAFI

LEVENT KİŞİ
MUĞLA - Marmaris'in Armutalan Beldesi'nde yaşayan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
Armutalan'daki Beyazev isimli konutunda yaptığı açıklamada Kenan Evren, ordu içinde darbe yanlısı genç subaylar olabileceğini belirterek, "1960 ihtilalini gördüm. 1960 müdahalesi alttan geldi. Alttaki genç subaylar teşkilatlandı, Harp Okulu'nu sokaklara dökerek radyoyu ele geçirdiler. Diğer garnizonlarda da kolları varmış, sonuç böyle oldu. İmparatorluk zamanında da yeniçeriler çok padişah devirmiş. Onun için genç subaylara dikkat etmek lazım. Genç subaylar arasında bunu teşvik edenleri yakalayıp önlemek lazım, ordudan atmak lazım" dedi. Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde Genelkurmay Başkanı olduğunu ifade eden Evren, "Beni Genelkurmay Başkanlığı'na teklif eden Ecevit'tir. Genelkurmay Başkanlığım süresince de çok iyi ilişkilerimiz oldu. Ben ona saygı duyardım, o da bana saygı gösterirdi. Yaşlı olmamdan dolayı herhalde. O kadar saygı gösterirdi ki ben bazen üzülürdüm. Makamına gidip de bazı şeyleri konuştuktan sonra, aşağıya kapıya kadar gelir beni uğurlardı. Çok saygılı ve kibardır. Ecevit'in hastalığı beni öldürdü, mahvetti, çok üzüldüm. Keşke o cenazeye gitmeseydi ama mukadderat alnına yazılmış bir kere. Dayanamamış o sıcakta bir de yol da yürümüş, merdiven çıkmış. Yakında ben de Ankara'ya gideceğim, kendisini ziyaret edeceğim. Acil şifalar diliyorum. Ne yapayım bizim de elimizden gelen bir şey yok. Allah'a kalmış artık" diye konuştu.
Genelkurmay Başkanı'nın görev süresinin uzatılmasının yasal olarak mümkün olmadığını kaydeden Evren, Genelkurmay Başkanı'nın her zaman Kara Kuvvetleri'nden olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Askerlikte her şey kurallara bağlanmıştır. Kanunu vardır, yönetmeliği vardır. Bunun dışına çıkamazsınız. Genelkurmay Başkanlığı da kanunla 4 senedir. Uzatılması mümkün değildir. Ne zaman mümkün olur? Kanun değişir, esneklik getirilir, ancak öyle. Ben Genelkurmay Başkanı olmadan önceki kanun öyleydi. 3 sene yapılırdı. Genelkurmay Başkanlığı hükümetin teklifi üzerine 3 defa daha birer sene uzatılırdı. Genelkurmay Başkanı olur olmaz, dönemin Başbakanı Ecevit'e ricada bulundum. 'Genelkurmay Başkanı hükümete boğun eğen bir insan olmamalı, o kanunu değiştirin' dedim. Görev süremi uzatsınlar diye bazı olumsuzluklar olabilir. 'Sabit olsun, ya 3 sene ya da 4 sene yapın' dedim. O da kabul etti. Onlar da bu kanunu çıkardı. Bu kanun yürürlükteyken Genelkurmay Başkanı'nın görev süresinin uzatılması mümkün değil. Ondan sonra kıdemli kimse o olur. Genelkurmay Başkanı daima karadan olur. Çünkü aynı nasıplı olsa dahi birinci Kara Kuvvetleri'dir, ikinci Deniz Kuvvetleri'dir, üçüncü de Hava Kuvvetleri'dir. Aynı nasıplı da olsalar, aynı zamanda general de olmuş olsalar Genelkurmay Başkanı yine karadan olacaktır. Bugüne kadar bu düzen hiç bozulmadı. Amerika'da bu böyle değil ama en doğru sistem bizimkidir. Bugüne kadar bir sorun olmadı, gayet güzel de çalıştı"
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:05

İLGİLİ HABERLER