Dünya
  • 23.9.2013 20:39

Kenya'da şiddetli çatışma

Kenya'da güvenlik güçlerinin başkent Nairobi'deki Westgate Alışveriş Merkezi'nde üç gündür süren kuşatmayı sona erdirmek için başlattıkları operasyon devam ediyor.

Kenya Ordusu'nun Somali'deki operasyonlarına misilleme için alışveriş merkezine saldırıldığını açıklayan Somalili El Şebab örgütü üyesi olduğundan şüphelenilen militanların sıkıştırıldığı alışveriş merkezinden gelen silah sesleri sürüyor.

Kenya Ordusu'ndan yapılan açıklamada 'üç teröristin' öldürüldüğü, kaçış yollarının tamamen kapatıldığı ve askerlerin şu anda binayı 'temizlemey çalıştığı' bildirildi.

Resmi rakamlara göre olayda ölenlerin sayısı 62, 170 kişi yaralandı.

Ordu son 24 saatte binadan 10 ceset çıkartıldığını, 200'den fazla sivilin kurtarıldığını bunlardan 65'inin de hastanede tedavi gördüğünü bildirdi.

Çatışmalarda 11 Kenya askerinin de yaralandığı kaydedildi.

Saldırının ardından ülkeye giriş çıkışlarda da güvenlik önlemleri arttırılırken, İçişleri Bakanlığı 10'dan fazla kişinin saldırıyla ilgili olarak gözaltına alındığını bildirdi.

'10 saldırgan içeride'

Ancak gözaltıların nerede ve ne zaman yapıldığı açıklanmadı.

Yetkililer 10 kadar saldırganın hala içeride olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.

Daha önce olay yerinden şiddetli silah ve patlama sesleri geldiği belirtiliyordu.

Binadan siyah bir dumanın yükseldiği de görülüyordu .

Bu arada polis de, alışveriş merkezi etrafında toplanıp olayları izleyen kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı.

İçişleri Bakanlığı da Twitter'da, 'Westgate Alışveriş Merkezi bir olay yeridir. Kendi güvenliğiniz için bölgeden çıkın. Alışveriş merkezine çıkan tüm yollar tutuldu' mesajı verdi.

Kenya güvenlik güçleri, dün gece saatleri itibariyle alışveriş merkezinin büyük kısmını ele geçirdiklerini, saldırganların elinde az sayıda rehine bulunduğunu duyurmuştu.

Önceki gün başlayan saldırı sırasında alışveriş merkezinde binden fazla kişi bulunuyordu.

Saldırıda ölenler arasında bir edebiyat festivaline katılmak için Nairobi'de bulunan Ganalı şair Kofi Awoonor ve Çinli bir kadın da var.

Saldırının kurbanları arasında, İngiltere, Fransa, Hollanda, Güney Afrika, Hindistan ve Kanada vatandaşları da var. İngiltere ve Avustralya çifte vatandaşlığına sahip mimar Robert Langdon ve eşi Türk kökenli Hollanda vatandaşı Doktor Elif Yavuz'un da ölenler arasında olduğu belirtiliyor.

Somali'de 2011'den bu yana savaşan 4 bin kadar Kenya askeri bulunuyor.

Saldırı, Ağustos 1998'de ABD Büyükelçiliği'nin bombalı saldırıya uğramasından bu yana Kenya'da yaşanan en büyük eylem olarak tanımlanıyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:46

İLGİLİ HABERLER