Dünya
  • 20.6.2014 17:12

Kerkük’teki Türk firmaları 'SOS' veriyor

İşçileri rehin alınan ve işlerini durdurmak zorunda kalan Türk firmaları bölgede iş yürütemez hale geldi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul’u ele geçirmesinin ardından Kerkük civarındaki bölgelere de saldırması Türk inşaat firmalarını zor durumda bıraktı. Özellikle Samara bölgesinde faaliyet gösteren Türk inşaat firmalarının işçileri dahi kaçırılmıştı. Kerkük’te Türkmenlerin girişimi ile işçiler kurtarıldı ancak çalışmalar durdurulmak zorunda kaldı.

Güvenlikleri sağlanamadıkları için işçileri ülkelerine gönderme kararı alan Türk inşaat firmaları bu nedenle şantiyedeki çalışmaları da yarıda bıraktı. Irak’ta sadece Bağdat ve civarındaki firmalar işlerine devam ederken Musul, Telafar, Tuzhurmatu ve Samara bölgelerindeki onlarca firma işlere ara vermek zorunda kaldı.

Samara bölgesinde faaliyet gösteren bir Türk inşaat firmasının yetkililerinden Abbas Ali, “Şantiyemiz Samara bölgesindeydi. 45 işçimiz kaçırıldı. Türkmenlerin çabası ile işçileri kurtardık. Şirket çalışmaları durdurmak zorunda kaldı. İşçileri de ülkelerine gönderiyoruz. Şu an Kerkük içinde ve güvendeyiz ama Samara, Bakuba ve Musul’daki bütün şantiyelerden adamlarımızı çekmek zorunda kaldık. İşçilerimizi şu an Kerkük’te tutuyoruz. Her şeylerini karşılıyoruz. Bir iki gün içinde ülkelerine göndereceğiz. İş yapamıyoruz. Dışarıya çıkamıyoruz. Bütün malzemeler şantiyede duruyor ama iş yapamıyoruz” dedi.

Bu arada bölgedeki gerginlik Kerkük’ün içine de yansıdı. Her ne kadar Kerkük dışında Peşmerge, Kerkük içinde ise Irak polisi gerekli güvenlik önlemlerini alsa da sokakların boş olduğu dikkat çekiyor. Vatandaşlar mümkün olduğunca dışarıya çıkmamaya özen gösteriyor.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:02

İLGİLİ HABERLER