Gündem
  • 15.1.2014 14:30

Kılıçdaroğlu gazeteciler ile ne konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da bazı gazetelerin Genel Yayın Yönetmenleri ve yazarlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi

'En büyük yolsuzluk operasyonu yapıldı. Engelleme söz konusu!'

Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından konuşan Kılıçdaroğlu, "Demokrasi sadece ana muhalefetin sorunu değildir. Demokrasi hepimizin sorunu, eğer ayaklarımızın altından demokrasi kayıyorsa, güçler ayrılığı ilkesi yok ediliyorsa, yargıçlar bir siyasi partinin arka bahçesi haline dönüştürülecekse, bu sorunla ortak mücadele etmek gerekiyor" dedi. Kılıçdaroğlu değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: "Eğer bir ülkede, TBMM Başkanı 'Anayasanın 138'inci maddesi çökmüştür' diyorsa ben nasıl olumlu tablo ortaya koyabilirim. Bir devlet krizi yaşanıyor. En büyük yolsuzluk operasyonu yapıldı. Engelleme söz konusu. Savcılar, polisler görevden alınıyor. Hep beraber demokrasiyi güçlendirmek zorundayız. Ben üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum, eksik olabilir, sert olabilir. Ama sorun ülkenin ortak sorunu."

RTÜK MODELİ OLMAZ

Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği HSYK için RTÜK modelini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, " Bir yargıcın yakasında partinin rozeti olmaz. RTÜK'te görev yapanlar siyasal partilerinin kontenjanından seçiliyor. Yargıç tarafsız olmalı. Bu hukukun evrensel kuralı, hepimiz uymak zorundayız" diye konuştu.

YOLSUZLUKLARIN ÜZERİNE GİDİLMELİ MESAJI

Görüşmeye katılan gazetecilerden Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan habercilere değerlendirmelerde bulundu. Hakan, Kılıçdaroğlu'nun görüşmede, yolsuzlukların üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladığını, HSYK yasasının yargı bağımsızlığına darbe vuracağını, karşı çıkılması gerektiğini söylediğini, bunun sadece Ana Muhalefetin görevi olmadığını toplumun bütün kesimlerinin bu gelişmelere karşı duyarlı olmaları gerektiği mesajını vermek için bu toplantıyı düzenlediğini söyledi.

DENİZ FENERİ SAVCISI DEVREDE

Gazeteci Ergün Babahan da Kılıçdaroğlu'nun ana muhalefetin görevini yerine getirmediği eleştirilerine tepki gösterdiğini belirterek, "İstanbul ve Ankara seçimlerini kazanacaklarını söyledi. Adalet Bakanlığına gelen 4 fezlekeyle ilgili, milyon dolarlık yolsuzlukların büyük boyutları olduğunu, Cumhurbaşkanının endişeli olduğunu, AB kriterlerine uygun bir HSYK oluşturulmasını destekleyici bir konumda olduğunu söyledi. Deniz Fenerini örten savcılardan birini devreye soktuklarını, aynı şeyi Başbakanın oğlunun adının karıştığı yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili de devreye girdiğini söyledi" şeklinde konuştu.

KARAMSAR BİR TABLO ÇİZDİ

Son olarak Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş da başta Kılıçdaroğlu'nun başta HSYK konusu olmak üzere, demokrasinin gidişatıyla ilgili düşüncelerini paylaştığını söyleyerek,"Karamsar bir tablo çizdi. Aslında bildiğimiz pozisyonlarını tekrarladı. Bize söylediği sadece 'bizim meselemiz değil sizin de meseleniz' dedi" diye konuştu.

KİMLER KATILDI?

Florya'da ünlü bir restuarantta gerçekleşen öğle yemeğine, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Gazeteci Yazarlar Mustafa Karaalioğlu, Ahmet Hakan, Sedat Ergin, Aslı Aydıntaşbaş, Ergün Babahan, Orhan Bursalı ve Ali Bulaç gibi isimler katıldı.

Kılıçdaroğlu gazeteciler ile ne konuştu ?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen gazeteciler, izlenimlerini anlattı.

AHMET HAKAN

Ahmet Hakan, toplantıda yolsuzlukların üzerine gidilmesi vurgusu yapıldığına dikkat çekerken, Aslı Aydıntaşbaş ise Kılıçdaroğlu’nun son derece karamsar bir tablo çizdiğini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Florya’da bir restoranda bir grup gazeteciyle yemek yedi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantı ardından dışarı çıkan gazeteciler, izlenimlerini meslektaşlarıyla paylaştı.

Gazeteci yazar Ahmet Hakan toplantıda yolsuzlukların üzerine gidilmesi vurgusunun yapıldığını belirterek, “Kılıçdaroğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasının yargı bağımsızlığına darbe vuracağını buna karşı çıkılması gerektiğini söyledi. Bunun sadece ana muhalefet partisinin görevi olmadığını toplumun bütün kesimlerinin bu gelişmelere karşı duyarlı olması gerektiğini, bu toplantıyı bu mesajı vermek için düzenlediklerini söyledi. RTÜK modeline pek sıcak bakmıyorlar. Anayasa uzlaşma komisyonunda HSYK ile ilgili 4 partinin uzlaştığı konular olduğunu, onun baz alınması gerektiğini savunuyorlar” dedi.

Yazar Aslı Aydıntaşbaş ise, “Başta HSYK olmak üzere genel anlamda demokrasi gidişatı ile ilgili kaygılarını paylaştı. Oldukça karamsar bir tablo çizdi. Türkiye’nin hızla demokrasinin çöktüğü tabloya gittiğini söyledi. Çok umutlu bir tablo çizmediğini tekrar söyleyeyim. ‘Sadece bu bizim meselemiz değil biraz da sizin meseleniz. Demokrasiye sadece biz sahip çıkmayalım siz de sahip çıkın. Bunu sadece CHP meselesi olarak görmeyin’ dedi” şeklinde konuştu.

ERGUN BABAHAN

Toplantıya katılan bir diğer isim Ergun Babahan ise şunları söyledi:

“Sayın Kılıçdaroğlu 17 Aralık’tan bu yana yaşanan gelişmeleri özetledi. Demokrasinin ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu konuyla mücadelenin sadece ana muhalefet partisi olarak kendilerine düşmediğini, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin bu mücadelede daha aktif olması gerektiğini belirtti. CHP’ye yönelik ’muhalefet görevini yapamıyor’ iddialarını kabul etmediğini dillendirdi. ‘Mecliste mücadele ediyoruz, miting yapıyoruz, sivil toplum kuruluşları ile görüşüyoruz daha ne yapalım’ dedi. İstanbul ve Ankara belediye seçimlerinde şehir ve aday bazında anketler yaptıklarını çok iyi durumda olduklarını söyledi. Bu iki kenti alabileceklerini belirtti. Adalet Bakanlığına gelen 4 fezleke ile ilgili bakanlığın bunları geri gönderme tehlikesinin bulunduğunu, bunu yapmasının yanlış olacağını, mecliste bir komisyon kurularak bunların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nın endişeli olduğunu, Cumhurbaşkanı’nın AB ve Venedik komisyonu kriterlerine uygun bir HSYK oluşumu konusunda destekleyici bir konumda olduğunu söyledi.”

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:27

İLGİLİ HABERLER