Dünya
  • 23.10.2005 00:07

KİLİSE İSLAMA HAKARET EDEN VCD DAĞITINCA MISIR'DAKİ MÜSLÜMANLAR AYAKLANDI

MEHMET KEMAL FIRIK
İSKENDERİYE (İHA) - İskenderiye Saint Girgs Ortodoks Kilisesi'nde gösterilen ve İslam dinine hakaret ettiği öne sürülen tiyatro oyunu ve tiyatro oyunun çekildiği VCD'lerin dağıtımı sonrası yaşanan olaylardan sonra, kentte gerginliğin devam ettiği ve Mısır polisinin şehirdeki kiliseleri koruma altına aldığı bildirildi.


İskenderiye Saint Girgs Ortodoks Kilisesi'nde gösterilen ve İslam dinine hakaret eden tiyatro oyununun sergilenmesi ve oyunun VCD'lerinin dağıtılması sonrası İskenderiye'de gerginlik sürüyor.

Yaşanan şiddet olaylarından sonra Mısır Polisi şehirdeki tüm kiliseleri koruma altına altı. Dün teravih namazından çıkan 5 bin kişilik cemaatin kiliseyi protesto etmek istemesi ve Mısır polisinin göstericilere ateş açması sonucu 3 kişinin hayatını kaybetmesi, 30 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan olaylar, ülke genelinde havanın bir anda gerilmesine neden oldu.

Mısır Hükümeti'nin olayların diğer kentlere sıçramaması için önlemler aldığı kaydedildi. Öte yandan, İskenderiye'ye Kahire'den takviye polis birlikleri gönderilerek kentin ana arterlerinde kontrol noktaları oluşturuldu. Bu gün kilisede verilmesi planlanan yemek ile yarın yapılacak Pazar ayininin ise ertelendiği açıklandı.


Mısır Hükümeti'nin ve polisin Hıristiyanlar lehine tavır alması ve göstericilere ateşle karşılık vermesi Mısır genelinde tepkilere sebep olurken, Mısır Ortodoks Kiliseleri Birliği, söz konusu tiyatroda İslam'a hakaret niteliğinde herhangi bir unsurun yer almadığını iddia etti.

Olayın görgü tanığı Mustafa Kemal isimli bir vatandaş, "Camiden çıkan göstericiler kiliseye yürümek istedi. Önceden hazırlıklı olan polis göstericilere ateş açtı" şeklinde konuştu.


İHA'ya konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir polis yetkilisi ise olayların, bundan bir hafta önce başladığını, İskenderiye'deki Müslüman cemaatin bir hafta önce sahnelenen oyundan dolayı kilisenin Müslümanlardan özür dilemesini istediklerini, İskenderiye Saint Girgs Ortodoks Kilisesi özür dilemeyince dün Cuma ve teravih namazlarından sonra büyük olayların çıktığını ve 300 kişinin polis tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:50

İLGİLİ HABERLER