Gündem
  • 12.1.2014 13:02

Kilisede tek başına ayin yapıyor

Az sayıda kişiyle ayin yapan Keldaniler'in Diyarbakır'da cemaat bile kurmakta sıkıntı çektiği bildirildi. Cemaat kuramayan Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı kilisede tek başına ayin yaptığını söyledi.

Kilisede geçen ömrünü bu kiliseye adayan Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, Keldanilerin sayılarının 1960’lı yıllarda 15 bine kadar düştüğünü söyledi. Karadayı 2014 yılına girildiğinde Diyarbakır’da bu sayının 20’ye düştüğünü ifade etti. 1962 yılında Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi’nin avlusunda dünyaya gelen Vakıf Başkanı Yusuf Karadayı, zamanının büyük bir bölümünü kilisede ayin yaparak geçiriyor. Katolik mezhebine bağlı Keldaniler tarafından kullanılan kilise, Diyarbakır’ın en eski kiliselerinden biri ünvanını taşıyor. 28 senedir kilisenin vakıf başkanlığını yapan Yusuf Karadayı, Keldanilerin ayakta kalma savaşı verdiğini söyledi.

Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, yaptığı açıklamada, Keldaniler’in 20 ya da 30 kişi kaldıklarını ifade ederek, 1960’lı yıllarda yaklaşık 15 bin kişinin Diyarbakır’da yaşadığını söyledi. Karadayı, bütün Keldaniler’in Diyarbakır’dan göç ettiğini dile getirerek, “Sadece 20 kişi kalmışız. Bir hafta burada bir hafta da Meryem Ana Kilisesi’nde ayin yapıyoruz” dedi.

“SIKINTIMIZ KENDİ İÇİMİZDEDİR ÇÜNKÜ FAZLA CEMAATİMİZ YOK"
Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, sıkıntılarının kendi içlerinde olduğunu ve bu nedenle fazla cemaatlerinin kalmadığını ifade etti. Karadayı, Müslüman kardeşlerinden iyilik gördüklerini belirterek "Belediye başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti devletinden memnunuz” diye konuştu.

Vakıf Başkanı Yusuf Karadayı, yakın zaman içerisinde Vatikan’a gitmek için müracaatlarını yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile birlikte Vatikan’a gideceğiz. Türkiye ve bu eserler için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Ben burada doğduğum için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağım"

“BİZ HER ZAMAN BARIŞTAN YANAYIZ”
Morpetyün Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, her zaman barıştan yana olduklarını belirterek açıklamalarını şöyle tamamladı: "Eskiden Keldaniler’in içinde demirci ve marangozlar vardı. Diyarbakır onların sayesinde yaşıyordu. Şu an kimse kalmadı. Hepsi gitti. Kimse eskisi gibi Diyarbakır’a gelmiyor. Biz isterdik kimse gitmesin. Burada kardeşçe yaşasın. Bu Diyarbakır herkese yeter. Herkes kardeş olsun. Kimse kimseyi vurmasın. Biz her zaman barıştan yanayız. Suriye ve diğer ülkelerdeki olayları görüyoruz. Biz, Hıristiyanlar olarak kimsenin ölmesini istemiyoruz.”

SEBAT KARABULUT
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:33

İLGİLİ HABERLER