Asayiş
  • 11.8.2009 00:36

KIRAÇ: "YANGINI KONTROL ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORUZ"

İzmir'in Seferihisar ilçesinde otluk alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçrayan yangın hala kontrol altına alınamadı. Havanın kararması nedeniyle havadan yapılan müdahaleye son verilirken, jandarma olayla ilgili bir çobanı gözaltına aldı, bir kişi de arıyor.


Seferihisar ilçesinde çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangın yerleşim birimlerini tehdit ederken, bölgedeki yerleşim yerleri tahliye edildi. Yetkililerden alınan bilgilere göre, Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı 54 araröz, 11 dozer ve orman işçileri yangına müdahale etmeye devam ediyor. Yangının kontrol altına alınabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de 21 arazöz, 2 hidrosop ve 80 personel ile çalışmalara katıldığı bildirildi. Şiddetli rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamayan yangın yerleşim yerlerini de tehdit ediyor. Bölgede bulunan eski Doğanbey köyündeki bazı evler ile Saklıkent ve Derya sitelerindeki yazlıklar boşaltılırken, sitelerde bulunan bazı yazlık evlerin ise yandığı öğrenildi.


Çalışmaları kumanda aracından takip eden Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini ve ekiplerin yangını söndürmek için çaba harcadıklarını söylerken, bir çobanın gözaltına alındığı ve bir kişinin de arandığı açıklandı.


İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tacettin Coşkun ise, Saklıkent ve Derya sitelerindeki yazlıkların tedbir amaçlı boşaltıldığını, bölgeye sevk edilen sivil savunma ekipleri, jandarma ve polisin vatandaşlara evlerin boşaltılması konusunda yardımcı olduklarını belirtti. Yangının kuzey, doğu ve batı yönünde kontrol altına alındığını ancak rüzgarın etkisiyle güney yönünde devam ettiğini ifade eden Coşkun, yangından 100 hektarlık alanın etkilendiğini kaydetti.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, "Rüzgarın çok sert esmesi nedeniyle yangının büyüyor. Alevler Doğanbey köyü yakınındaki Eski Köy tarafına ilerliyor. Bu nedenle buradaki yerleşim birimlerinin boşaltılmasına başlandı" dedi.
Tatil sitelerindeki evlerinden tahliye edilenler yol kenarında bekletilirken, görgü tanıkları, yangının başladığı ilk sıralarda kendilerinin müdahale ettiğini, ancak rüzgarın etkisiyle büyümesi üzerine jandarmanın gelerek kendilerini bölgeden uzaklaştırdığını ifade ettiler. Yangında yakın köylerde bulunan köylüler, hayvanlarının da telef olduğunu anlattılar.

VALİ KIRAÇ: "YANGINI KONTROL ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORUZ"


İzmir Valisi Cahit Kıraç, yaptığı açıklamada, yangın söndürme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu felaketin atlatılmasını ümit ettiğini kaydetti. Vali Kıraç, "Duman nedeniyle söndürme çalışmalarında ekipler zorlanıyor. Orman ekiplerinin deneyimi nedeniyle zorlukların üstesinden geldiğini görüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ve yatırımcı kuruluşların araçları da kullanılıyor. İnşallah yangını kontrol altına alırız. Şu anda tamamen kontrol altında demiyorum ama çalışmayı sonlandırmak üzere olduğumuzu söyleyebiliriz. Yangının çıkış nedenini belirlemek için jandarma ve başsavcı bölgede inceleme yapıyor. Olay tüm adli boyutuyla inceleniyor'' dedi.


Yangını yerinde takip eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, belediye olarak tüm itfaiye gücüyle yangına müdahale ettiklerini belirterek, ''Daha çok yerleşim alanlarını korumaya çalışıyoruz. Kriz masasının direktifleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 500 hektar, ciddi bir alan. İstatistik olarak bilmiyorum ama son dönemlerde yaşanan en büyük yangın'' diye konuştu.


Yangın bölgesindeki ambulanslar, dumandan etkilenen orman işçilerine müdahale ederken, yangında ciddi yaralanmaların olmadığı bildirildi. Yangın söndürme çalışmalarını Vali Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ile Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de yerinde inceliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:49

İLGİLİ HABERLER