Gündem
  • 24.5.2020 20:38

Kiralık Rus katillerin tamamı Libya'yı terketti

Libya belediyesi Bani Walid Salem Noir belediye başkanı 24 Mayıs 2020 Pazar günü Rus paralı askerlerinin başkent Trablus'tan çekilmelerinin ardından 3 uçuşla şehrin havaalanından ayrıldığını duyurdu.
Beni velid havaalanından #Libya'nın dışına giden Vagner şirketine bağlı ve diğer paralı askerlerin sayısı 1500'ü aşmıştır

Beni Velid Havalimanına çekilen Rus paralı askerlerin tahliyesi için havalimanına 3 uçak indi. Beni Velid Belediye Başkanı, Rus paralı askerlerinin Beni Velid Havalimanına gelen 3 uçakla tahliye edildiğini, uçuşların halen devam ettiğini söyledi.

Resim

Belediye Başkanı Noir, "Özgür Libya" kanalı (özellikle) ile yaptığı röportajda, Rus paralı askerlerinin uçuşlarının varış noktalarını belirtmeden "devam ettiğini" söyledi.
Bani Walid'e (Trablus'un 180 km güneydoğusunda) ve Tarhuna şehrinden (Trablus'un 90 km güneydoğusunda) gelen Hava Savunma sistemlerinin Rus paralı askerlerini gidene kadar korumak için geldiğini belirtti.
Beni Walid Belediye Başkanı Noir, şehre hava savunma sistemlerinin (sayısının belirlenmediği) gelmesinden sonra Bani Walid şeyhlerine General Khalifa Haftar'ın milislerinin Pazar günü saat 15: 00'e kadar (13:00 GMT) ayrılması için son tarih verildiğini açıkça belirtti. Aksi takdirde, şehrin havaalanında saldırıya uğrayacaklarını duyurdu.

Libya'nın en büyük kabilelerinden (Al-Warfallah) merkezi olan Bani Walid'in, yöneticileri Kiralık çakma General Hafter'in Başkent Trablus'a bir sene önce yaptığı saldırıya da karşı çıkmış ve hiçbir şekilde kendilerine destek olmayacağını duyurmuştu.
Dolayısıyla Libya'nın en kritik yerlerinden birisi olan Beni Walid, Hafter'e tam manasıyla karşı olan bir şehir.
Şehrin şeyhlerinin karşı çıkmasına rağmen küçük bir grup, Bani Walid Tugayı adıyla  Haftar'ın yanında yer aldı. Şehrin havaalanının milisler ve yabancı paralı askerler lehine Beni Walid'in bu küçük grubu korumasını sağlıyor.
Beni Walid karayolu açısından da çok kritik bir noktada.  Al-Jafra hava üssünü (Trablus'un 650 km güneydoğusunda) ve Tarhuna'yı bağlayan ana tedarik yolu Beni Walid'den geçiyor.
Amerikan senatosu Rus Wagner paralı askerlerinin Libya'dan çekilmesini isterken Birleş Milletler Rus Paralı askerlerin Libya'daki faliyetlerini belgeleyerek bir soruşturma başlatmıştı.
İlk gelen bilgiler 1.500 civarında Rus paralı askerinin Libya'yı terkettiği yönünde.

En ünlü Rus güvenlik şirketi Wagner, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın olan işadamı "Yevgeny Prigogin" e aittir.

Haftar kayıpları: Haftar milisleri ağır kayıplar vermeye devam ediyor; Batı Sahili'nin tüm şehirlerinde, Tunus sınırına kadar, "Al-Wattia" (Batı) stratejik üssüne ve Batı Dağı'ndaki Badr, Tiji ve Al-Asba kasabalarına (Trablus'un güneybatısında) sert saldırılar sonucunda kaybetti.
Sahada kaybeden Hafter Libya Ordusu ile doğrudan savaşmak yerine isvil hedeflere yöneldi ve sivil havaalanını bombaladı.

 

Resim

Resim

Rus paralı askerler çekilirken kendilerine ait Pantsir HSS'ni de yanlarında götürdü

Güncellenme Tarihi : 25.5.2020 15:31

İLGİLİ HABERLER