Eğitim
  • 31.8.2007 10:37

KIRTASİYE MALZEMELERİNDEKİ GİZLİ TEHLİKEYE DİKKAT!

Akdur, kırtasiye malzemelerindeki "gizli tehlikeye" dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kokulu kalem ve silgilerin çocuklar için tehlikeli olduğunu ifade eden Akdur, "Kokulu kırtasiye malzemelerindeki kokuları bize ulaştıran çözücüler sağlığa zararlıdır. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarına kesinlikle kokulu kalem ve silgi almamalıdır" dedi.
     
     SU BAZLI YAPIŞTIRICI TERCİH EDİLMELİ
      Organik çözücü içeren yapıştırıcılar konusunda da aileleri uyaran Akdur, sağlığa zararlı ve alışkanlık yapan "xylol, toluol, hexol ve tiner gibi organik çözücüleri (solvent bazlı)" içinde barındıran yapıştırıcılar alınmaması gerektiğini söyledi. Akdur, bu yapıştırıcıların yerine suda çözünen maddelerden yapılmış (su bazlı) yapıştırıcıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve "Anne babalar çocuklarına yapıştırıcı alırken mutlaka incelemeli ve üzerinde ’su bazlı olduğuna’ dair bilgi aramalıdırlar" diye konuştu.
     
     BEYAZ TAHTA KALEMLERİNE DİKKAT
      Akdur, içinde çözücü olarak etilasetat ve ksilen (xylene) bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanılmasının öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini de söyledi. Akdur, şunları kaydetti:
      "Etilasetat ve ksilende çözülmüş boyalardan yapılmış beyaz tahta kalemleri kullanılmamalıdır. Anne babalar beyaz tahta kalemi alırken, üzerinde ’alkolde çözülmüş boyadan yapılmış (alkol bazlı)’ olduğuna ilişkin bilgi ya da ’sağlığa zararlı madde içermediğine’ dair uyarı aramalıdır."
     
     RESİM BOYALARI VE KALEMLERİ
      Resim boyaları ve renkli kalemlerin üretiminde kullanılan "azo boyalarının" da kanserojen olduğunun altını çizen Akdur, "Bu nedenle anneler babalar, çocuklarına resim boyaları ve kalemleri alırken üzerinde ’azo boyası’ içermediğine ilişkin bilgi ve not olup olmadığına dikkat etmeliler" dedi.
     
     TSE VE CE BELGESİ
      Akdur, kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE ve CE damgalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiği belirterek, şunları söyledi:
      "Öğretmenlerimiz bu konuda bilinçli davranmalı ve hem kendi hem de öğrencilerinin sağlığına zararlı olan kırtasiye malzemeleri konusunda öğrencilerini ve velileri uyarmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı denetim, eğitim ve uyarılarını sıklaştırmalıdır."

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:36

İLGİLİ HABERLER