Sağlık
  • 27.3.2007 03:19

KISKANÇ KOCA EŞİNİ NASIL BUNALIMA SOKUYOR!..

Baskıcı ve aşırı kıskanç eş, karısının bütün yaşamını kontrol etmeye çalışıyor, bunalan kadın çeşitli ruhsal sorunlarla karşılaşıyor.
İKİLİ ilişkilerde erkeklerin aşırı baskıcı tavrı, kadını yıpratarak zamanla depresyona girmesine neden oluyor. Uzman psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, 'Kadını yıpratan bazı davranışlar, ruhsal sıkıntıları da beraberinde getiriyor. '

İLETİŞİM KOPUKLUĞU
Aldatılma, fiziksel şiddet, sözlü ve psikolojik şiddet, aşağılanma, hiç yerine konma, fiziksel görünümündeki eksiklikleri yüzüne vurma gibi davranışlar, kadını bir süre sonra içine kapanır ve depresif bir görünüme sokuyor' diyor.
Kadınları depresyona sokan bir başka neden ise iletişim bozukluğu. Erkek sürekli içine kapanık ise, konuşmuyorsa, zamanını bilgisayarın ya da elinde kumanda ile televizyonun karşısında geçiriyorsa kadın eşinden soğuyor.

İLİŞKİ ZAMANLA YIPRANIR
Tozlu ''Kadınları yıpratan durumlardan en önemlisi, çiftlerin birbirleriyle konuşamamaları. Öyle çiftler var ki birlikte bir şeyler yapmaktan sıkılıyorlar. Bir yere gideceklerse arkadaşlarını da çağırmak isterler, paylaşım olmadığında çiftler yıpranır'' diyor.


Arkadaşlarıyla bile görüşmesini istemiyor
Memorial Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu'ya göre ikili ilişkilerde ilişkiyi ve kadını yıpratan en önemli unsurlardan biri kıskançlık... . Ama bunun da ötesinde kadını çok fazla yıpratan ve kıskançlığın da önüne geçebilen durum, sahiplenme duygusu. Evlendikten sonra erkeğin kadına hissettirdiği, 'Sen benim malımsın' düşüncesi. Erkek, kadının kıyafetlerini, davranışların eleştiriyor, arkadaşlarını görmesini istemiyor. Eşinin işine karışıyor ve bir süre sonra çalışmasına da karşı çıkıyor. Özetle erkek kıskançlığı kadının her şeyini kontrol altına almaya çalışıyor. Kendisinden izinsiz hiçbir şey yapmasına izin vermiyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:40

İLGİLİ HABERLER