KKTC SİHA üssü oluyor! Türkiye’den çok kritik hamle!

3 dk okuma
KKTC SİHA üssü oluyor! Türkiye’den çok kritik hamle!

Hızlı Özet

Türkiye, doğu Akdeniz’de yeni bir stratejik adım attı ve KKTC’de silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına (SİHA-İHA) hava üssü kurma kararı alarak bölgede elini daha da kuvvetlendirdi. Malzeme yüklü askeri gemiler Mersin’den yola çıkarken, Rum ve Yunan medyası, “Kıbrıs’a Türk hava üssü” başlıklarıyla gelişmeleri birinci gündem maddesi yaptı.







Doğu Akdeniz’de enerji paylaşımıyla ilgili tansiyonun yükseldiği bir dönemde Türkiye’den peş peşe hamleler geliyor. Sondaj ve savaş gemilerini bölgeye yollayan, Libya ile deniz sınırı belirleyen Türkiye, şimdi de KKTC’de insansız hava araçları için üs kuruyor.








Türkiye, doğu Akdeniz’de yeni bir stratejik adım attı ve KKTC’de silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına (SİHA-İHA) hava üssü kurma kararı alarak bölgede elini daha da kuvvetlendirdi. Malzeme yüklü askeri gemiler Mersin’den yola çıkarken, Rum ve Yunan medyası, “Kıbrıs’a Türk hava üssü” başlıklarıyla gelişmeleri birinci gündem maddesi yaptı.



Geçitkale’yi bize devredin talebi



KKTC’nin Geçitkale havaalanına SİHA ve İHA üssü kurulması, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını Türkiye ve KKTC’yi dışlayarak paylaşma adımları atan Rum-Yunan ikilisine yeni bir darbe oldu. Olağanüstü toplanan KKTC Bakanlar Kurulu, önceki sabah Türkiye’den gelen “Geçitkale’yi bize devredin” talebini hemen onayladı.



Pist ve hangarlar hazır



1982 yılında Türk savaş uçaklarının inebilmesi amacıyla yapılan Geçitkale havaalanı, KKTC’nin tek sivil havaalanı Ercan’ın 40 kilometre doğusunda yer alıyor. Bugüne kadar askeri amaçlarla kullanılmayan havaalanında, hava sporları federasyonunun küçük uçakları faaliyet gösteriyordu. Genelkurmay Başkanlığı’nın incelediği havaalanında, uzun bir pist, savaş uçakları için yapılmış, ancak İHA’lar tarafından da kullanılabilecek büyük hangarlar ve kontrol kulesi bulunuyor.



Çalışma başladı



KKTC Bakanlar Kurulu’nun onayının hemen ardından Mersin’den malzeme yüklü askeri gemiler yola çıkarken, Geçitkale’de de hummalı bir çalışma başladı. Havaalanı, SİHA ve İHA’ların önümüzdeki hafta uçuşuna hazır hale getirilecek. Geçitkale, 2010 yılında Kıbrıslı iş insanı Asil Nadir’e kargo uçaklarının kullanımı için 15 yıllığına kiralanmıştı. Bakanlar Kurulu ayrıca, kira sözleşmesinde yer alan ve hukukta ‘mücbir sebep’ diye adlandırılan güvenlik ihtiyacını gerekçe göstererek, sözleşmeyi askıya aldı. Rum ve Yunan medyası ise, Türk SİHA ve İHA’larının KKTC’de üsleneceği haberini birinci gündem maddesi yaptı. Rum ve Yunan gazeteleri, Türk uçaklarının ‘burunları dibinde’ üsleneceğini ve Rum hava sahasını da kontrol edeceğini öne sürdü.





Bölgede avantaj sağlayacak adım



- Sabit uçak gemisi: Geçitkale ile doğu Akdeniz’in neredeyse tamamında gözlem kabiliyeti kazanıldı. İngiltere’nin Rum kesiminde hava üssü bulunuyor. Rumlar, Fransa ve İsrail’e de hava üslerini açmıştı. Türkiye’nin de Kıbrıs’ta hava üssü oldu.



- İsrail İHA’larına denge: Kıbrıs Rum yönetimi, İsrail’den 6 İHA satın aldı ve bir dizi anlaşmayla İsrail Silahlı Kuvvetleri’ne tüm sınırlarını açtı. KKTC Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, “Üssün bir hedefi de Rumların İsrail ile yaptığı anlaşmalardır” dedi.



- Uzak sularda sondaj: Türk SİHA ve İHA’ları Kıbrıs çevresinde sondaj yapan Fatih ve Yavuz gemilerine Konya ve Muğla’dan kalkarak koruma sağlıyordu. Yeni üs sayesinde Türkiye’nin kontrol menzili uzadı.  Türk gemileri daha uzak noktalarda sondaj yapabilir.



Başbakan tatar: Sinek uçsa göreceğiz



TÜRKİYE’den gelen üs talebini bakanlar kurulunu olağanüstü toplayarak aynı gün onaylayan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Türk SİHA ve İHA’ların doğu Akdeniz’in yeni hakimi olacağını söyledi.Tatar, “Zamanında atılmış bir adım. Yeni üs sayesinde doğu Akdeniz’de bizden habersiz ya da onayımız olmadan ne kuş ne sinek uçabilir. Yeni üs, Türkiye’nin ve KKTC’nin Mavi Vatan sularında, doğu Akdeniz’deki çıkarlarımızı koruyacak. Üs talebi önüme gelir gelmez, bürokratik işlemleri bir yana bıraktık, bakanlar kurulundaki arkadaşlarımızla anında onayladık. Geçitkale’yi Ada’daki Kıbrıs Barış Kuvvetleri’nin emrine verdik” dedi. KKTC Dışişleri Bakanlığı ise ABD Kongresi’nden geçen ve onay aşamasına gelen Rumlara silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik tasarıya sert tepki gösterdi. KKTC Dışişleri, bölgedeki gerginliğin tırmanacağı uyarısında bulundu.








Kaynak:İNTERNETHABER
Bu haber 339 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaşif Kozinoğlu, Ömer Halisdemir'in öldürdüğü FETÖ'cü Semih Terzi için 25 yıl önce uyarmış!
Gündem

Kaşif Kozinoğlu, Ömer Halisdemir'in öldürdüğü FETÖ'cü Semih Terzi için 25 yıl önce uyarmış!

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılındaki ölümüne ilişkin yeniden başlatılan soruşturma sürerken, yıllar önce TSK’ya sunduğu bir rapor ortaya çıktı. Kozinoğlu’nun 1991 yılında, 15 Temmuz darbe girişiminde Ömer Halisdemir tarafından vurulan darbeci general Semih Terzi’yi “bağlantıları nedeniyle TSK’da barındırılmayıp derhal ihraç edilmeli” ifadeleriyle raporladığı öğrenildi.

Habervitrini10357 Görüntüleme
Kadın vali beni tehdit ediyor diye yakın koruma isteyen AK Partili vekilden yeni hamle
Gündem

Kadın vali beni tehdit ediyor diye yakın koruma isteyen AK Partili vekilden yeni hamle

AK Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan ile arasında yaşanan gerilimin ardından Ankara Valiliği’ne yaptığı yakın koruma başvurusunu geri çekti.

Habervitrini13918 Görüntüleme
Bakan Tekin: Önümüzdeki yıl bütün öğretim kademelerinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne geçmiş olacağız
Gündem
#Spor#haber#Kültür Sanat

Bakan Tekin: Önümüzdeki yıl bütün öğretim kademelerinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne geçmiş olacağız

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 8 Eylül'de açıklanan PISA 2025 sonuçlarını değerlendiren Tekin, "Bu başarıyı 1-2 yıl gibi periyotlarda yapılan çalışmalarla sınırlandırmak irrasyonel bir yaklaşım." dedi.

Habervitrini10958 Görüntüleme
Birleşik Krallık yıkılıyor
Gündem

Birleşik Krallık yıkılıyor

Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda özerk yönetimleri başbakanları, İngiltere'nin de dahil olduğu Birleşik Krallık'ta Londra'daki merkezi yönetimi ifade eden "Westminster'ın devrinin sona erdiğini" ve Birleşik Krallık hükümetinin "anayasal değişikliklere hazırlanması gerektiğini" açıkladılar.

Habervitrini9466 Görüntüleme