Gündem
  • 30.5.2006 12:30

KKTC'YE 135 MİLYON DOLAR KREDİ

ANKARA - Türkiye ile KKTC arasında ekonomik yardım ve işbirliği protokolü çerçevesinde ikinci ek protokol imzalandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Şener, ikinci ek protokolle KKTC'ye 135 milyon dolar kredi kullandırılacağını bildirdi.
     Protokole, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ile Abdüllatif Şener imza koydu. Şener, haksız ambargoya rağmen KKTC ekonomisinde önemli gelişmeler sağlanmakta olduğunu söyledi. Şener, AB'nin, KKTC'ye dönük izolasyonun kaldırılmasına yönelik vaadlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
     Şener, bir gazetecinin AB Ek Protokolü konusunda yaşanan sorunları hatırlatması üzerine, ''biz KKTC'ye dönük ambargonun öncelikli kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. AB'nin bu yönde verdiği sözler, vaadler vardı. İzolasyonların kaldırılması yönünde sözlerini yerine getirmeleri gerekir. Süreç içinde gelişmeler değerlendirilecektir'' dedi.
     Şener, KKTc ile mali ve ekonomik işbirliğinin sadece bu protokollerden ibaret olmadığının altını çizdi. Bu yılki bütçede KKTC'ye yardım için 575 milyon YTL ayrıldığını, geçen yıldan kalan 242 milyon YTL ile birlikte 819 milyon YTL finansman imkanı bulunduğunu kaydeden Şener, bunun 163 milyon YTL'sinin cari harcamalar, 115 milyon YTL'sinin savunma, 144 milyon YTL'sinin reel sektörlerin geliştirilmesi için kullandırılacağını söyledi.
     KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer de, Türk Hükümeti tarafından sağlanan desteği cari harcamalarda tüketmek yerine, dünya ve AB ekonomileriyle entegre ve rekabet edilebilir bir ekonomi hedeflediklerini söyledi.
     Soyer, Kıbrıslı Türklerin, ağır izolasyon koşulları aldında sürdürmeye çalıştığı hak eşitliği mücadelesine Türkiye'nin verdiği destek sayesinde, önemli ekonomik gelişmeler sağladıklarını anlattı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER