Sağlık
  • 22.10.2020 13:55

Kör eden sinek Türkiye'de!.. bu illere uyarı yapıldı

O illerde kan emici sinek alarmı! Bu sinek insanları kör ediyor...

Gelen son dakika haberine göre; Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde halk arasında üç gün hastalığı olarak bilinen tıbbi adı ise "Bovine Ephemeral Fever'i" yayan kan emici sineklerin insanlarda körlüğe neden olduğu ortaya çıktı. Adana'da rastlanan sineklerle ilgili olarak açıklama yapan Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, bu hastalığın aşısının olmadığını bu nedenle de belediyeleri bu sinekle mücadeleye davet ettiği ifade etti.

Doğu illerimizde ortaya çıkan ve insanlarda körlük, deri altı hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan 'culicoides' cinsi kan emici sineklerle ilgili olarak Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı flaş açıklamalarda bulundu. Birçok ilimizde görülen bu sinekler çevredeki vatandaşları adeta alarma geçirirken Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse sineklerle mücadele için belediyelerden destek istedi. İşte son dakika haberine ilişkin diğer detaylar…

İNSANLARI KÖR EDİYOR! KAN EMİCİ SİNEKLER ALARMA GEÇİRDİ…

Yapılan açıklamaya göre 1400 çeşidi olduğu bilinen sineklerin ülkemizde 57 tanesi tespit edilirken insanları kör edecek derecede tehlikeli olan Culicoides cinsi sineklerin doğuda birçok ilimizde görüldüğü ifade edildi. Yetkili isimleri alarma geçiren bu olay sonrası Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı'ndan açıklama geldi…

BİRÇOK KENTTE GÖRÜLDÜ!

Culicoides cinsi kan emici sineklerden bulaşan ve halk arasında 'üç gün hastalığı' olarak bilinen Bovine Ephemeral Fever (BEF), Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden başlayarak Adana ve birçok kentte görüldü.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü ve Adana Veteriner Hekimleri Odası iş birliğiyle, sinekle mücadele edilmeye başlandı.

Hastalığı yayan sineklerin, sivrisinekle karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, "Bu sineklerin 1400 çeşidi var. Ülkemizde bu sineklerin 57 tanesi tespit edildi. Bunlar hayvanlardan kan emiyor. Culicoides cinsi sinekler, sivrisinekler gibi değil. Özellik bakımından biraz kambur ve kanatları benekli bir yapısı var. Sivrisinekler gibi suyun içine değil bataklıklara yumurta bırakıyorlar. Enfekte olan hayvandan kan emip, hasta olmayan hayvanlara BEF virüsü gibi hastalığı nakil ediyorlar. Sadece BEF virüsü değil, insanlara da hastalık bulaştırabiliyorlar. İnsanlara bulaştırdıkları hastalıklar arasında en yaygını körlük ve deri altı hastalıkları" dedi.

Güncellenme Tarihi : 22.10.2020 14:02

İLGİLİ HABERLER