Dünya
  • 29.7.2009 12:48

"KORKUNÇ İŞGAL PLANI"

Facebook’ta toplanan 7 bin kişi, eğlence olsun diye Avrupa’nın minik ve zengin ülkesi Liechtenstein’ı işgal planı yaptı. Grubu ciddiye alan ülkenin en büyük gazetesi, haberi manşetten “Korkunç işgal planı” diye verdi.

En büyük arkadaşlık sitesi Facebook’ta her gün kurulan binlerce gruptan biri, Avrupa’nın “yükte hafif, pahada ağır” ülkesi Liechtenstein’da kriz çıkardı. Herşey, İngiliz öğrenci Lizzie Palmer’ın can sıkıntısından “Facebook Ordusu - 1 Milyon Kişi Toplanıp Liechtenstein’ı İşgal Edelim” grubu kurup kendisini de geleceğin ‘Liechtenstein kraliçesi’ ilan etmesiyle başladı. Birkaç hafta içinde gruba, ülkenin 35 bin kişilik nüfusunun 5’te birine denk gelen 7 bin 200 kişi üye oldu.

Grupta, ülke için yeni bir bayrak tasarlandı, işgalin nerelerden yapılacağına dair planlar hazırlandı. “Facebook ordusu” sonunda Liechtenstein’ın en büyük gazetesi Die Liechtensteiner Vaterland’a manşet oldu. Gazete, doğuda Avusturya, batıda İsviçre’den ülkenin istila edilmesini öngören “korkunç” saldırı planını yayınladı ve kişi başına düşen 145 bin dolar milli gelirle dünyanın en zengin ülkesinin vatandaşlarına “Liechtenstein işgal edilecek mi” diye sordu. Vaterland, 160 kilometre karelik ülkenin boyutunun onu “kolay bir hedef” haline getirdiğini yazdı.

Yanlışlıkla işgal edilmişti

2003’te komşu ülke İsviçre’nin 171 askeri, bir tatbikat sırasında kaybolarak, Liechtenstein’a girmişti. Liechtenstein, 1868’de 80 askerden oluşan ordusuyla Avusturya-Prusya Savaşı’na katıldıktan sonra “fazla masraflı” olduğu için ordusunu dağıttı. Ülkeyi dış güçlere karşı İsviçre ordusu koruyor.

KRALİYET SARAYI’NA FACEBOOK BAYRAĞI ÇEKİLDİ

Lizzie Palmer’ın liderliğindeki Facebook orduları için “Liechtenstein’ı özgürleştirin” afişi bile hazırlandı. Ayrıca grup, photoshop ile başkent Vaduz’daki Kraliyet Sarayı’na Facebook bayrağı çekti. Nüfusunun çoğu Alman asıllı olduğu ve resmi dilin Almanca olduğu ülkede 884 Türk yaşıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:02

İLGİLİ HABERLER