Dünya
  • 29.3.2020 10:07

Koronavirüs Avrupa’yı birbirİne düşürdü

Türkiye, salgın karşısında ülke genelinde milli seferberlik ilan ederken, kendilerini ‘yıkılmaz bir güç’ olarak tanıtan Avrupa ise, dayanışmadan uzak tavrı ile birlik ülkelerini isyan ettirdi.

Dünyayı etkisine alan koronavirüs karşısında hiç varlık gösteremeyen AB’ye üye ülkeler, birbirlerinin mallarına çökerken, yıllardır kapısında oyaladıkları Türkiye’nin kendilerine yardım eden tek ülke olduğunu itiraf ettiler.

Osmanlı’yı türlü oyunlarla parçalayan Haçlı Batı’nın, yeni Roma İmparatorluğu projesi çöktü. İngiltere’nin ayrılması ile çözülmenin başladığı Avrupa, ölümcül koronavirüs karşısında ise tamamen dağıldı. Virüse karşı hiç varlık gösteremeyen AB ülkeleri, yıllardır kapısındaki oyaladıkları Türkiye’nin kendilerine yardım eden tek ülke olduğunu anladı...

Yılanlar ve çakallar mağarası

Koronavirüs krizi, Avrupa’daki “birlik” idealinin de rüyadan ibaret olduğunu ispatladı. Her gün binin üzerinde insanın öldüğü İtalya ve İspanya gibi ülkelerin destek çağrıları cevapsız bırakıldı. İtalya’nın eski başbakanı Matteo Salvini, Avrupa Birliği’ni yerden yere vurarak, “AB’den nefret ediyor ve tiksiniyorum. Birlikten ziyade, yılanlar ve çakallar mağarası. Önce virüsü yeneceğiz, sonra AB’den ayrılacağız” ifadelerini kullandı. Sağlık sistemi çöken İtalya, Yunanistan’ın satın aldığı solunum cihazlarına el koydu.

Bize sadece Türkiye yardım ediyor

İspanya da ortak mücadele ve yardımda harekete geçmeyen Birliği eleştirdi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Neslimizin en kötü kriziyle karşı karşıyayız. Avrupa projesinin geleceği tehlikede. Koordinasyonlu ve sağlam bir AB ile bireyselcilik arasında seçim yapıyoruz. Bu acil duruma karşı ortak cevap talep ediyoruz, adil bir toparlanma garanti ediyoruz” dedi. Batma noktasına gelen İspanya, NATO’dan yardım talep ederek, Türkiye’nin seri üretime geçtiği solunum cihazından istedi. Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov ise, “Maske konusunda bize Türkiye yardım ediyor, Avrupa tek bir maske göndermedi” sözleriyle AB’nin kendilerini nasıl yalnız bıraktığını anlattı.

Dost kötü zamanda belli olurmuş

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da salgınla mücadele kapsamında sadece Türkiye’nin kendilerine yardım ettiğini ifade etti. Avrupa Birliği’nin yetersiz kaldığına dikkat çeken Orban, şunları söyledi: “Biz güçlü bir AB istiyoruz ama AB’nin zayıflıklarının olduğunu görmemiz lazım. Bu zayıflıklar özellikle bu salgın döneminde net şekilde görüldü. Birbirimize yardım etmeliyiz ama görüyoruz ki içeriden yardım gelmiyor. Türk ve Özbek hükümetlerinin yardımı çok önemli ve müteşekkiriz. Gerçek dost kötü zamanda belli oluyor.”

Sırbistan patladı: AB bir masaldır

AB politikalarına yön veren Almanya ise, İtalya’ya gönderilen on binlerce maskeye el koydu. Avrupa Birliği’ne katılmak için büyük mücadele veren Sırbistan da koronavirüs karşısında hiçbir çözüm üretemeyen Haçlı gerçeğiyle yüzleşti. AB’nin salgın karşısında aciz politikasına tepki gösteren Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Avrupa dayanışması diye bir şey yok. Sadece kağıt üzerindeki bir masaldı” ifadeleriyle AB’nin içinde bulunduğu krizin boyutlarını gözler önüne serdi.


Muhammed Uzun

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 29.3.2020 10:15

İLGİLİ HABERLER