Sağlık
  • 30.4.2020 12:09

Koronavirüs Kawasaki hastalığını tetikledi

Kawasaki hastalığı nedir? Kovid-19 ile bağlantılı bir iltihap sendromu olduğu düşünülen Kawasaki bulaşıcı mı?

Dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü salgınına ait çalışmalar tüm hızıyla devam ederken öte yandan İngiltere, Fransa ve Belçika gibi birçok ülkede çocuklarda Kawasaki hastalığının ortaya çıkması ve sıradışı bir artış göstermesi sonrası bazı uzmanlar bu durumun nedeninin corona virüs olma ihtimalinin söz konusu olduğunu ifade etti.

Surge Of Kawasaki Disease Continues In San Diego County | KPBS

Buna göre; birçok kişi bu hastalıkla ilgili detayları merak ederken "Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?" sorularına da yanıt aramaya başladı. Özellikle 9 yaşın altındaki çocuklarda daha çok el, dil ve gözlerin kırmızılaşmasıyla ortaya çıkan bu hasralık, bazı vakalarda ise kalp damarlarının genişlemesine neden olabiliyor. Peki, Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte tüm dünya corona virüs salgını ile uğraşırken ortaya çıkan bu çocuk hastalığı ile ilgili detaylar…

Kawasaki disease symptoms may be linked to coronavirus, experts in ...

Özellikle 9 yaşın altındaki çocuklarda dil, göz ve ciltte kızarıklarla saptanan Kawasaki hastalığı; İngiltere, İtalya ve diğer birçok ülkeden gelen son dakika haberlerine göre normalde bir senede görülen vaka sayısının 6 katı fazla hastanın ortaya çıkması durumun KOVİD-19 salgını ile ilişkilendirilmesine neden oldu. İngiliz sağlık bakanı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada bu durumun endişe verici olduğunu dile getirdi. Gündeme gelen bu haber sonrası ise binlerce kişi çocuklarda ortaya çıkan bu hastalığın detaylarını merak ediyor. Peki, Kawasaki hastalığı nedir, kimlerde görülür? Kawasaki belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte detaylar…

Identification of a Protein Epitope Targeted by the Kawasaki ...

KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR? YENİ BİR SALGIN MI?

Dünya corona virüs ile mücadele ederken İngiltere, Fransa ile Belçika'nın da yer aldığı bir dizi ülkede rastlanan kawasaki hastalığına benzer bir sendromun, yeni tip koronavirüs kaynaklı olmasından büyük endişe ediliyor...

The mystery of Kawasaki disease | Ars Technica

KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR?

Kawasaki hastalığı, ilk olarak 1967 yılında Tomisaku Kawasaki tarafından "Mukokütanöz lenf nodu sendromu" adı ile tanımlanmıştır. Kawasaki hastalığı veya mukokutanöz lenf nodu sendromu, arterlerde, damarlarda ve kılcal damarlarda iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Çocuklarda kalp hastalığının en yaygın nedenidir. Çoğu durumda tedaviden birkaç gün sonra ciddi bir sorun olmadan iyileşir, birçok çocukta herhangi bir kalıcı hasara neden olmaz. Nüksler (tekrar) nadir olarak görülür. Hastalık en sık Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Uzakdoğu ülkelerinde özellikle de Japonya'da görülmektedir.

KAWASAKİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

İlk aşama

- Üç günden uzun süren yüksek ateş
- Akıntı olmadan gözlerde ortaya çıkan kızarıklık
- Göğüsten bacağa kadar yayılan deride, kasıklarda ve genital bölgede kızarıklık
- El ve ayaklarda şişlik ve kızarıklık
- Özellikle boyunda büyümüş lenf bezleri
- Tahriş olmuş boğaz, ağız ve dudaklar
- Şişik ve parlak kırmızı dil (çilek görünümünde)

Bu süre zarfında kalp problemleri de ortaya çıkabilir.

İkinci aşama

- Eklem ağrısı
- İshal
- Kusma
- Karın ağrısı
- El ve ayak derisinin soyulması
- Safra kesesinin genişlemesi
- Geçici işitme kaybı

Üçüncü aşama

Hastalığın üçüncü aşamasında, komplikasyon gelişmedikçe belirtiler ve semptomlar yavaşça kaybolur. Çocukların eski enerjilerine kavuşabilmeleri ve normal görünmesi sekiz hafta kadar sürebilir.

Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa doktorunuzu arayın. 1 yaşından küçük veya 5 yaşından büyük çocukların eksik semptom gösterme olasılığı daha yüksektir. Bu çocuklar; kalp hastalığı komplikasyonları riski yüksek olan Kawasaki hastalığı vakalarının yüzde 25'ini oluşturmaktadır.

KAWASAKİ HASTALIĞININ KORONAVİRÜSLE İLİŞKİSİ VAR MI?

Çocuklarda kalp ve damarları etkileyen ve aralarından İngiltere, Fransa ile Belçika'nın da yer aldığı bir dizi ülkede görülen yeni bir sendromun, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bağlı olmasından endişe ediliyor.

Ancak henüz konuya dair resmi bir sonuç bulunmuyor.

Güncellenme Tarihi : 30.4.2020 23:39

İLGİLİ HABERLER