Gündem
  • 1.4.2020 11:32

Koronavirüste dünyadaki son bilanço belli oldu

Çin'in Wuhan kentinde başlayarak dünyaya yayılan koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 42 bini aşarken vaka sayısı ise 859 bini geçti.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını can almaya devam ediyor. Çin'den başlayan virüsün merkezi önce İtalya oldu ardından önlenemeyen bir hızla ABD ilk sıraya çıktı. Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 42 bin 341, toplam vaka sayısı ise 859 bin 796 oldu.

İşte koronavirüsle ilgili gün içinde yaşananlar...

İtalya'da son 24 saat

AA'nın haberine göre Kovid-19 salgınında en fazla can kaybının yaşandığı İtalya'da son 24 saatte 837 kişi daha hayatını kaybederken, toplam can kaybı 12 bin 428'e çıktı. Kovid-19 tanısı konulan kişi sayısı ise 105 bin 792'ye, iyileşenlerin sayısı 15 bin 729'a yükseldi.

İspanya'da en yüksek can kaybı

İspanya'da can kaybı ve yeni vaka sayılarında rekor artış yaşandı.

Son 24 saatte 849 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle İspanya'da can kaybı 8 bin 189'a, vaka sayısı 9 bin 222 artarak 94 bin 417'ye ulaştı. İspanya, günlük can kaybı sayısında ilk kez İtalya'yı geçti.

ABD'de vaka sayısı 176 bini geçti

Bugüne kadar en çok vakanın görüldüğü ABD'de ise Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı 176 bini geçerken, ülke genelindeki can kaybı da 3 bin 428'e ulaştı.

ABD’de Kovid-19 salgınının merkezi haline gelen New York'taki morg kapasitesinin ek çadır ve mobil morglarla yaklaşık 4 kat artırıldığı bildirildi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınına ilişkin, "ABD vatandaşlarından önümüzdeki zorlu günlere hazırlanmalarını istiyorum. Önümüzde çok zor geçecek iki hafta var." dedi.

Almanya'da can kaybı 682

Almanya'da virüs tespit edilenlerin sayısı 68 bini aşarken, ülke genelinde yaşanan can kaybı 682'ye çıktı.

Fransa ve İran'da son durum

Fransa'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 24 saatte 499 artarak 3 bin 523'e yükselirken, virüs bulaşanların sayısı da 52 bin 128 oldu.

Salgından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İran'da ise can kaybı 141 artarak 2 bin 898'e, vaka sayısı da 3 bin 111 artarak 44 bin 606'ya yükseldi. İran'ın Meşhed kentinde, yeni doğan bir bebekte Kovid-19 tespit edildi.

Virüsün ortaya çıktığı Çin'de bugün yalnızca 79 yeni vaka kayda geçti ve 5 can kaybı yaşandı. Ülkede toplam can kaybı 3 bin 305, vaka sayısı ise 81 bin 518 oldu.

Hollanda'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 175 artarak 1039'a ulaşırken, İngiltere'deki can kaybı da bir günde 393 artarak 1801 oldu.

Öte yandan, Belçika'da 12 yaşında bir kız çocuğunun Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesi, Avrupa'da bilinen en genç ölüm olarak kayıtlara geçti.

Rusya'da çok sayıda yerde sokağa çıkma yasağı

Rusya’da koronavirüsü salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ülkenin 27 farklı bölgesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Rusya’da koronavirüsü vakasının 2 bini geçmesi ve ölü sayısının sürekli artması nedeniyle hükümet tarafından ülkenin 27 bölgesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Rus hükümeti, Moskova’nın merkezi ve Moskova Bölgesi ile St. Petersburg, Adigey Cumhuriyeti, Arkhangelsk bölgesi, Belgorod bölgesi, Vologda bölgesi, Volgograd bölgesi, Kaliningrad, Kursk bölgesi, Leningrad Bölgesi, Lipetsk bölgesi, Mari El Cumhuriyeti, Murmansk bölgesi, Nijniy Novgorod bölgesi, Novgorod bölgesi, Komi Cumhuriyeti, Ryazan bölgesi, Tataristan Cumhuriyeti, Saratov bölgesi, Sverdlovsk bölgesi, Ulyanovsk Bölgesi, Çeçenistan, Çuvaşistan, Yakutistan, Rostov Bölgesi ve Kaluga Bölgesi olmak üzere toplam 27 bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Hükümetin bu yasakların kapsamını genişletmesi ve yasağın daha fazla bölgede uygulanması yönünde çalışmalarını sürdürdüğü açıklanırken sokağa çıkma yasağının ne zaman sona ereceği ile ilgili net bir bilgi paylaşımında bulunulmadı.

Avustralya'da ölüm sayısı 20

Avustralya’da, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) hayatını kaybedenlerin sayısı 20’ye, vaka vakası 4 bin 800’e çıktı. Yeni Güney Galler (NSW) Eyalet Sağlık Bakanlığı, Sydney’deki yaşlı bakım evinde virüse yakalanan 95 yaşındaki kadın hastanın tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail'de vaka sayısı 5 bini aştı

İsrail'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 20'ye, vaka sayısı 5 bin 358'e yükseldi.

Tunus'ta karantina uzatıldı

Tunus'ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilan edilen genel karantina halinin iki hafta daha uzatılmasına karar verildi. Tunus Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Konsey'in, virüsle ilgili son gelişmeleri değerlendirdiğİ ve daha önce ülke çapında ilan edilen 4 Nisan'da sona erecek genel karantina halinin 19 Nisan'a kadar uzatılmasına karar verdiği belirtildi.

Afrika ülkeleri sınırlarını kapattı

Afrika'da Kovid-19'la mücadele kapsamında kısmi ya da tam kapsamlı sokağa çıkma yasağı uygulayan ülke sayısı 18'i buldu. Kıta genelinde 31 ülke sınırlarını kapatırken, 12 ülke de uluslararası uçuşları durdurdu.

Rusya'da salgınla mücadelede sert önlemleri içeren tasarı yasalaştı. Buna göre, çok sayıda kişiye virüsün bulaşmasına neden olacaklara 12 bin 300 dolara kadar para veya 3 yıla kadar hapis, virüs nedeniyle bir kişinin ölümüne neden olanlara 24 bin 600 dolara kadar para veya 5 yıla kadar hapis, 2 ve daha fazla kişinin ölümüne neden olanlara ise 7 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Kazakistan'ın Cambıl, Kostanay, Akmola, Aktöbe eyaletlerinde bugünden itibaren karantina uygulamasına geçildi. Bölgelere araç giriş ve çıkışı sınırlanırken, tren seferleri durduruldu, alışveriş merkezleri, eğlence ve spor tesisleri kapatıldı.

Merkezi ABD'de bulunan çok uluslu bir şirket, çalışmaları süren Kovid-19 aşısını eylüle kadar insanlar üzerinde denemeye başlayacağını bildirdi.

Sierra Leone ve Botsvana'da ilk kez Kovid-19 vakaları tespit edilirken, Belarus, Tanzanya ve Myanmar ile Fransa'nın deniz aşırı topraklarından Mayotte Adası'nda Kovid-19 kaynaklı ilk ölümler yaşandı.

Ayrıca, Yunanistan'da kamplarda kalan sığınmacılar arasında ilk kez Kovid-19 vakası tespit edildi.

AJANSLAR

Güncellenme Tarihi : 1.4.2020 11:34

İLGİLİ HABERLER