Sağlık
  • 12.9.2020 01:18

Koronavirüs'ü fark etmeden geçirebilir miyiz?

Hepimiz Koronavirüs'e dair birçok bilgiye sahibiz. "Virüs nasıl bulaşır?", "Virüse yakalandığımızı nasıl anlarız?", "Virüsten korunmanın yolları nelerdir?" gibi. Süreç uzadıkça Koronavirüs'e dair yeni belirtiler öğrendik. Virüse yakalandığımızı anladığımızda birçok çözüm önerisi olabiliyor. Peki ya virüse yakalandığımızı anlayamıyorsak? Böyle bir durum mümkün mü?

DSÖ'den aşı açıklaması

Aylardır süren bu mücadelede yetkililer, doğru aşıyı bulmak için yoğun bir çalışma içindeler. Zaman zaman bazı ülkelerden 'virüse çözüm bulundu' açıklaması gelse de henüz bir çözüm bulunabilmiş değil. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) son yaptığı açıklamada bir miktar umutlarımızı kırmadı değil.

Dünyanın dört bir yanından gelen planlanan aşılama tarihlerine karşılık DSÖ Sözcüsü Harris, "Gelecek yılın ortasına kadar Koronavirüs için yaygın bir aşılama görmeyi beklemiyoruz" şeklinde yaptığı açıklamasında Koronavirüs'e karşı geliştirilen aşıların klinik deneylerine atıfta bulunarak, "Bu 3'üncü aşama denemeler daha uzun sürmeli çünkü aşının ne kadar koruyucu ve ne kadar güvenli olduğunu görmemiz gerekiyor" dedi. DSÖ cephesinde gelişmeler bu şekilde ilerlerken uzmanlar Koronavirüs'le ilgili açıklamalarına devam ettiler.

2020 yılının başında soğuk algınlığı geçirdiyseniz

Hepimizin bildiği üzere Koronavirüs ülkemize yılbaşından birkaç ay sonra giriş yaptı. Peki gerçekten böyle mi? Yapılan araştırmalara göre Koronavirüs birçok ülkeye aslında yılbaşında giriş yapmıştı. Fakat o dönemde böyle bir hastalıktan haberdar olmadığımız için bunun tanısını koymak o dönem için mümkün değildi. Uzmanlar, 2020 yılının ilk aylarında ağır bir soğuk algınlığı yaşayanların muhtemelen Koronavirüs'e yakalandığını ve bunun atlatıldığını düşünüyor.

Sebepsiz saç dökülmeleri yaşıyorsanız

Koronavirüs için yaygın belirtilerin yanı sıra 'saç kaybı' da aslında önemli bir belirti olarak yorumlanıyor. Virüse yakalananlardan alınan bilgilere göre Kovid-19 saç dökülmesine sebep oluyor. Geçtiğimiz aylarda normale kıyasla aşırı bir saç dökülmesi yaşadıysanız Koronavirüs'e yakalanmış olma olasılığınız yüksek. Uzmanlara göre, virüsün diğer belirtilerine kıyasla yalnızca saç dökülmesi yaşamış ve virüsü atlatmış olabilirsiniz. 

Çok yorgun hissediyorsanız...

Amerikan Tıp Topluluğu'nun dergisi JAMA'da yayınlanan bilgilere göre Kovid-19'lu kişinin belirtilerinden biri de 'yorgunluk hissi'. Yapılan araştırmada çalışmaya katılan hastaların yüzde 53'ü ilk virüs belirtilerini göstermelerinden yaklaşık 2 ay sonra da yorgunluk hissettiklerini söyledi. Dr. Adalja "Belirli bir süre yorgunluk hisseden hafif hastalıklar görüyoruz. Bunun neden olduğu henüz tamamen belirlenemese de kişinin virüse karşı bağışıklık yanıtından ya da virüsün vücuttaki bir etkisi olabilir. Ancak yorgunluğun yaygın bir belirti olduğu ve yetersiz uyku gibi farklı sağlık sorunlarından da kaynaklanabileceği akıldan çıkartılmamalı" dedi. Bu açıklamayı görür görmez, sakın kendinizden şüphe duymayın. Normale kıyasla daha ağır bir yorgunluk süreci geçiriyorsanız, işte o zaman doktora görünmekte fayda var. 

Tat ve koku kaybı yaşadıysanız...

Tat ve koku kaybı görülen belirtiler arasında en ayırt edici olanlardan biri. Bu belirti herkes de görülmezken Amerikan Kulak Burun Boğaz-Baş ve Boyun Cerrahisi Akademisi'nin yaptığı bir çalışmanın ön bulgularına göre koku kaybı yaşayan Kovid-19 hastalarının yüzde 27'si 10 gün içerisinde iyileşebiliyor. Her ne kadar tat ve koku kaybı diğer grip çeşidi hastalıkların da belirtisi olarak sayılsa da, uzmanlar Kovid-19'a yakalanmış kişilerde bu kayıpların 1 ay süre ile sürebileceğini iletiyor. 

Anormal durumlar yaşıyorsanız...

Unutulmamalıdır ki Koronavirüs diğer bulaşıcı hastalıklara nazaran oldukça tehlikeli bir virüs. Bu virüsün nasıl geldiğini bilirseniz ona göre önleminizi alabilir ya da tedavi olabilirsiniz. Fakat hiçbir yaygın belirti görülmediğinde bu durum daha tehlikeli hale geliyor.

Koronavirüs'e yakalandığınızı bilmeden topluma, kalabalık yerlere karıştığınızı bir düşünsenize, istemeden birçok kişiye bu hastalığı geçirmiş olabilirsiniz. Bu durumda önemli olan tek şey bilinçli olmak. Kendinizde normale kıyasla anormal belirtiler görüyorsanız mutlaka bir doktora başvurun. Yaygın belirtiler her ne kadar belirlenmiş olursa olsun, unutmayın virüs her bünyede farklı etkiler yaratıyor olabilir.

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 12.9.2020 01:25

İLGİLİ HABERLER