Ekonomi
  • 20.7.2009 16:22

KORSAN TAKSİLER, TAKSİ PLAKASINI VURDU

İSTANBUL / İHA

Üç ay öncesine kadar 750 bin liraya alıcı bulan bir taksi plakası şu sıralar 400-450 bin liranın altına kadar indi.

İstanbul'da 18 bin ticari taksi yasal plakası ile faaliyetini sürdürürken, son 10 yılda gayriyasal bir şekilde sivil araçların taksicilik yapması sektördeki dengeleri alt üst etti.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, korsanların üçte bir fiyata yolcu taşıması ile başlayan bu kanunsuz faaliyetin aynı zamanda haksız rekabeti beraberinde getirdiğini belirterek yetkilileri göreve çağırdı.

Yılmaz, devlete vergi vermeyen, hiçbir ticari yükümlülüğü bulunmayan korsanların "Rent aCar" adı altında illegal yolcu taşıdıklarını bildirdi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu, esnafın isyan ettiğini, bu illegal uygulamaya neden son verilmediğini anlayamadıklarını belirtti.

Kaçanoğlu; "Korsan taşımacılık yapan şirketler, işyerlerine ve evlere ücret tarifelerinin bulunduğu kartvizit ve broşürler bile dağıtıyorlar. Bu durum karşısında yetkililerin hiçbir şey yapmaması esnafımızı isyan ettiriyor. Tüm sorumluluklarını yerine getiren, vergisini ödeyen namuslu esnafımıza yapılan bu zulme artık dur demenin zamanı geldi" dedi.

Korsana artık dur demeli

İstanbul'da yasalara uygun taksi işletmeciliği yapabilmek için, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun amir hükümleri gereği tarif edilen ticari otomobile sahip olmak, vergi vermek, 5216 sayılı yasanın 7. Maddesine göre belediye tarifesine uygun çalışmak gerektiğini belirten Semih Kaçanoğlu şöyle devam etti:

"Çığ gibi büyüyen korsan taksiler, esnafımızın ekmeğini çaldığı gibi kanunları yok saymaktalar.. Kendi aracı ve imkanlarıyla kaçak taksicilik yapanlar, sahte plaka yaptırıp, çalıntı taksimetreyle yolcu taşıyanlar, başka şehirlerden gelip İstanbul'da çalışanlar ve "Rent a Car" paravanı arkasında taksicilik yapanlar, hiç kimseden çekinmeden, devletin ilgili birimlerinden korkmadan, telefon ve adreslerin beyan edildiği ücret tarifelerini bastırıp her yere dağıtan bu kanun ve hak tanımazlara artık dur demenin
zamanı gelmiştir".

İstanbul'un bir çok semtinde korsan taksi durakları olduğuna dikkat çeken Semih Kaçanoğlu, yasal taksilerde işlerin yok noktasına kadar düştüğünü, bu sebeple de geçen yıl 750 bin liraya kadar çıkan plaka değerlerinin şimdilerde 400- 450 binliraya kadar gerilediğini söyledi.

Kaçanoğlu,"Taksi duraklarında eskiden her sabah 40-50 telefon müşterisi arardı, şimdi tek arayan yok çünkü korsan duraklar aranıyor. Broşür bastırıp evlere dağıtıyorlar.Kanunsuzluğun böylesi görülmedi" dedi.

Deliller resmi makamlarda

Kaçanoğlu, esnafın bu büyük sorunu için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, "Konuyla ilgili olarak resmi makamlara, üst kurumlarımıza dilekçe ve dosyalar hazırlayıp sunduk. Korsan taksilerin hazırladıkları fiyat tarifelerinin ve tespit ettiğimiz korsan taksilerin plakalarından oluşan dilekçemizi, İstanbul Valiliği, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Siyasi Partilerin İstanbul İl Başkanlıkları, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler
Federasyonu ve İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (İSTESOB) sunduk. Gelişmeleri takip ediyoruz. Esnafımız ve ülkemiz adına bu durumun bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:11

İLGİLİ HABERLER