Spor
  • 26.10.2021 10:14

Köşe yazarları Beşiktaş - Galatasaray maçını değerlendirdi

Süper Lig'in 10. haftasının kapanış maçında Beşiktaş, Vodafone Park'ta Galatasaray'ı 2-1 mağlup ederek sahasında kritik bir 3 puan aldı. Fanatik yazarları Beşiktaş - Galatasaray maçını köşelerine taşıdılar. İşte Beşiktaş - Galatasaray maçının yazar değerlendirmeleri...

MUSLERA VERDİ! ERSİN ALDI (ALİ ECE)

12. dakikada Beşiktaş %77’lik bir topa sahip olma oranı yakalamıştı. Ancak bir kez daha başta Batshuayi olmak üzere oyuncular son vuruşlarda basit ve etkili vuruşlar yerine jenerik gol vuruşları deneyince Beşiktaş pozisyon zenginliğinin karşılığını gol olarak hanesine yazdıramadı. Aksine ilk gol hem de jeneriklere geçecek kadar etkileyici bir Cicaldau vuruşu sonucu Galatasaray’dan geldi. 5 dakika sonrasında Muslera’nın hava topundaki büyük hatası sonucu Larin skoru 1-1’e getirdi. Beşiktaş 11’inde kanatta görev alanlar arasında kâğıt üzerinde ofansif yeteneği en kısıtlı gözüken Umut Meraş sade ama efektif bir ortayla golün mimarı oldu.

Futbolda bazen en iyi vuruş en sade olanıdır ve gol yollarında en iyi vuruş gol olsa jenerikleri süsleyecek olan değil de gösterişsiz ve sade de olsa golle sonuçlanan vuruştur. Lewandowski gibi istikrarlı olarak fol at, elbet birkaçı jeneriklere geçer zaten! Galatasaray’da da aynı hatayı Halil yapıyor. Oyuna girdikten sonra pozisyon oluşturma konusunda çok etkili olsa da Halil de hep jeneriklere geçecek gol vuruşları denedikçe golü bulamıyor.

Halbuki özellikle bizim derbilerde gol pozisyonu zaten zor oluşuyor. Bazen en sade ancak akıllı tercihle golü bulabiliyorsunuz. Misal Pjanic gerçek bir korner ustası, topu istediği yere atabiliyor. Beşiktaş’a galibiyeti getiren golde de Necip usta işi Pjanic kornerinde çok iyi aşırdı, Larin boş kaleye tamamladı. Beşiktaş maçın başında ve skoru 1-0’dan 2-1’e getirene kadar iyi oynadı, 2-1’den sonra ise iyi mücadele etti.

Deli derdiniz!

Tabii galibiyeti koruyan kurtardığı penaltıyla kaleci Ersin oldu. Ersin ilk kaleye geçtikten iki yıl geçmeden bir Galatasaray derbisinde Muslera’dan daha iyi oynayıp galibiyeti getirecek deseydim, deli derdiniz! O yüzden Lyon’un ve başka Fransa Ligue 1 takımının istemesine şaşırmayın artık! İleride tam gelişene kadar hatalar da yapabilir, Sergen Yalçın’ın yaptığı gibi sabırla güvenmeye devam etmek gerek.

BEŞİKTAŞ STANDARDI (MEHMET DEMİRKOL)

Terim’in Lokomotif maçının başlangıç kadrosunu kullanmasını bekliyordum. Final kadrosunu kullandı. Bu ön alan baskısıyla başlayacak Beşiktaş’ı karşılamak açısından karışık bir durum yarattı. Lokomotif’e isabetli şut çektirmeyen merkezde hiç açık vermeyen oyun olmadı. Beşiktaş sıklıkla sızma yaptı. Bütün sahayı kullanmak istediler. Beşiktaş’ı geri koşturmak... Hatta maçın başında rakibi karşılarken 4-5 kişiyle rakip alana geçtiler. Ama Beşiktaş orta sahası sabırla Pjanic’in sürekli dolaşıp boşa çıkmasıyla bunu aştı. Ghezzal ve Rosier tandemine topu geçirdikleri her seferde de pozisyon buldular. Batshuayi pres gücü seviyesinde bir bitiricilikte değildi.

Muslera çok kötüydü

Peki bunun karşılığında Galatasaray ne aldı derseniz? Penaltıya kadar rakip ceza sahası içinde 6 kez topla buluşma ve 0.2xG (gol beklentisi). Cica’nın şahane şutu bunu saklayamadı. Bunu ancak Muslera’ın ekstra performansı saklayabilirdi. Beşiktaş beklerini tam anlamıyla çıkarıp oyunu genişlettiği oyunda Uruguaylı da çok kötüydü. 2 golde de büyük hata yaptı diyebiliriz. Hem kenardan hem merkezden rakibe şanslar verdiler.

Bitiricilik sıkıntısı

Yani Terim’in Avrupa’da şahane işleyen sistemi aynı şekilde çalışmadı. Üstüne bir de penaltı kaçtı. Beşiktaş’ın standart oyununu son 10 dakika dışında sergilediğini söyleyebiliriz. Yine Sporting maçında olduğu gibi bir bitiricilik sıkıntısı vardı. Ama bunu oyuncu değiştirerek çözmek mümkün değil. Çünkü o kaçıranlar olmadan rakip savunmayı böyle açmak mümkün olmaz.

KARŞILIĞI EN FAZLA 1 PUANDO (ERMAN ÖZGÜR)

Beşiktaş Cicaldao'nun Pjanic'e yaptığı baskıya rağmen bu oyuncunun organizasyonları ile topa sahip olduğu ilk yarıda Galatasaray ceza sahasına kolay girdi. Batshuayi ve Teixeira'nın final yapma konusunda kötü oynayışları Beşiktaş'ın etkili oyunu golle süslemesinin önüne geçti. Galatasaray ilk bölümdeki baskının bittiğini Cicaldao'nun attığı şık golle ilan etmesine rağmen Umut Meraş'ın kestiği top ve ön direkte Larin'in Muslera hatasında golü atması ile attığı golün avantajını çabuk kaybetti.

Oyun genişledi

Maçın ikinci yarısı yine Beşiktaş'ın topa hakim olduğu, yine Diagne'nin topu önde tutamadığı, Beşiktaş'ın pozisyon üretme konusunda zorlandığı bir hikaye ile başladı. Skorun dengesi galibiyet için Galatasaray'ı cesaretlendirdiği anda Fatih Terim oyuna Babel ve Halil'le müdahale etti. Fakat golü bulan Ghezzal kornerinde Necip asisti ile Larin'le yine Beşiktaş oldu. Bu gol ile genişleyen oyun, bulunan boş alanlar ve iki takımın da gol araması maçın biraz daha derbi heyecanına kavuşmasına yetti.

Çok değerliydi

Bu git-gelli oyunda Fatih Terim hamleleri devam ederken Galatasaray aradığı fırsatı Vida'nın elinde bulmasına rağmen Ersin, Mostafa Mohamed'in penaltısını kurtararak maçın en değerli kurtarışına imza attı. Sonuçta maçın kaderini sezona iyi başlayamayan iki isim, hücum hattında bu sezon belki de ilk kez iyi oynayan Larin ve kurtardığı penaltı ile Ersin belirledi. Galatasaray tarafında ise bu oyunun karşılığı en fazla 1 puandı, o da Beşiktaş formsuz olmasına rağmen kazanılamadı.

GOL ÖNCESİ FAUL VAR (DENİZ ÇOBAN)

Dakika 11: Galatasaray hızlı hücumunda güzel bir avantaj oynattı ama avantaj sonrası Umut Meraş’a, Halil’e yaptığı kontrolsüz müdahaleden dolayı sarı kart göstermeliydi.

Dakika 14: Teixeira’nın eli Taylan’ın yüzüne geldi. Etkisi düşük bir müdahaleydi. karta gerek yoktu.

Dakika 28: Teixeira, Galatasaray ceza sahası içinde yerde kaldı. Marcao’nun rakibine penaltıyı gerektirecek bir hamlesi yoktu. Öncesinde kalkan ofsayt bayrağı yanlıştı.

Dakika 45+2: Teixeira topla ilerlerken dengesini kaybedip düşüyor. Düşerken dirseği kerem’in yüzüne geliyor. Sınırda bir müdahale. Ben bu pozisyonda Teixeira’ya sarı kart çıkması gerektiği fikrindeyim.

Dakika 53: Batshuayi, Yedlin’le mücadelesinde penaltı bekledi. Hakemin devam kararı doğruydu.

Dakika 58: Bu kez Larin yerde kaldı ve penaltı bekledi. Marcao’nun Larin’e bir müdahalesi yok, devam kararı Doğru.

Dakika 62: Beşiktaş hücumunda top kornere çıkmak üzereyken, ceza sahası içinde hakemin göremeyeceği alanda, Nelsson ile Batshuayi arasındaki mücadelede Batshuayi, Nelsson’u itiyor. Galatasaary lehine faul kararı verilmeliydi. Hakem göremediği devamında kornerden gol oldu. oyun durup tekrar başladığı için Var, bu pozisyona karışamazdı.

Dakika 79: Hakemin Galatasaray lehine verdiği penaltı kararı doğruydu. Vida, elini destek olarak yere koymuyor, başının gerisinde topun geçmesini önlemek için uzatıyordu. Sarı kart da görmeliydi.

Dakika 81: Galatasaray'ın kullandığı penaltı atışı sırasında her iki takım oyuncularından da ceza sahasına girenler vardı. atış tekrar edilmeliydi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 26.10.2021 10:20

İLGİLİ HABERLER