Eğitim
  • 8.9.2012 14:43

"KPSS soruları sızdırıldı, buna şüphe yok"

TÜRKER BEKTAŞ
ANKARA (İHA) - Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in 7-8 Temmuz tarihleri arasındaki KPSS sorularının sızdırıldığı iddialarına ilişkin bir ajansa yaptığı açıklamada uzun süren sessizliğini bozduğunu, ancak içi boş konuştuğunu belirterek, “Milyonlarca gencin emeği göz göre göre çalınıyor. Bundan büyük ahlaksızlık olur mu? Yakın bir zamanda bu sınav sonuçlarına göre devlet kadrolarına atamalar yapılacak. Vicdanlarınız nasıl rahat ediyor? Tüm bu yaşananları nasıl içinize sindirip, deve kuşu gibi kafanızı kuma gömüyorsunuz?” dedi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in bir ajansa yaptığı açıklamalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Demir’in, ÖSYM’nin master kitapçığındaki soruların ham halinin sınav sırasında nasıl yayımlandığını neden açıklamadığını sordu. ÖSYM Başkanı Ali Demir’in 7-8 Temmuz tarihleri arasında yapılan KPSS hakkında bir ajansa uzun bir açıklama yaptığını, ancak açıklamanın uzun olmasının, içeriğinin dolu olduğu anlamına gelmediğini ifade ederek, Demir’in uzun bir aradan sonra sessizliğini bozduğunu ve boş konuştuğunu savundu. Demir’in açıklamalarının kamuoyunu tatmin etmediğini ve soru işaretlerini de beraberinde getirdiğinin altını çizen Koncuk, şunları kaydetti:
“ÖSYM Başkanı Ali Demir’in açıklamalarını okuduğumuzda; KPSS ile ilgili ortaya konulan deliller konusunda herhangi bir açıklama yapmadığını gördük. Demir, her nedense ÖSYM’nin master kitapçığındaki soruların ham halinin sınav sırasında bir haber ajansı tarafından nasıl yayımlandığına, bu soruların nasıl sızdırıldığına dair herhangi bir açıklama yapmamıştır. Hatırlanacağı üzere, 7 Temmuz tarihinde ajans tarafından saat 15.44’te Eğitim Bilimleri Testinden 8 soru, Türkçe testinden de 13 soru yayımlamış, saat 21.48’de de Genel Kültür-Genel Yetenek Testlerine ait 95, Eğitim Bilimlerine ait yine 95 soruyu yayımlamıştı. Sendika olarak bu soruları incelemiş, soruların ÖSYM’nin master kitapçığındaki ham sorular olduğunu tespit etmiştik. ÖSYM, master kitapçıktaki soruları ise 11 Temmuz tarihinde açıklamıştı. Ajansın yayımladığı sorular ile ÖSYM’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerini içeren master kitapçığındaki soruların dizilişinin ve cevap şıklarının birebir aynı olması bu sınavda şaibe olduğunu kanıtlamıştı. Bunun üzerine sendikamız, skandal ile ilgili sorumluların en kısa sürede bulunup, cezalandırılmasını istemişti. Ancak bugüne kadar gelinen süreçte bir arpa boyu yol alınamamıştır. ÖSYM Başkanı Ali Demir iddiaları skandalın ortaya çıktığı ilk saatlerde reddetmişti. Demir son yaptığı açıklamayla da yine kendisinden beklediğimiz tavrı sergiledi; sınavın adil ve eşit yapıldığını, bazı çevrelerin ÖSYM’yi karalamaya çalıştığını iddia etti. Ancak, Ali Demir, ÖSYM’nin master kitapçığındaki soruların ham halinin sınav sırasında yayımlanmasını açıklayamadı. Oysa master kitapçığın ham halinin dışarıya sızdırıldığının belgelenmesi başlı başına bir kanıt değil midir? Bundan daha büyük kanıt mı olur?”
ÖSYM Başkanı Demir ve yetkililere de seslenen Demir, “Sayın Demir boş açıklamalar yapacağına, masallar anlatacağına, ÖSYM’nin master kitapçığının ham halinin nasıl elden ele dolaştığını açıkla! Türk Eğitim-Sen olarak bu konuda en kısa zamanda bir açıklama bekliyoruz. ‘Güneş balçıkla sıvanmaz.’ KPSS soruları sızdırılmıştır, buna şüphe yoktur. Soruları sızdıranlar ise ÖSYM içindedir. İstediğiniz kadar gerçekleri örtbas etmeye çalışın, istediğiniz kadar sınavın temiz olduğunu iddia edin. Bu milletin ne ÖSYM’ye ne de sınavlara güveni kalmadı. Sizin sayenizde beyler, sizin sayenizde… Bu ülkede sınav skandalları eksik olmuyor, şaibeler kapatılmaya çalışılıyor, milyonlarca gencin emeği göz göre göre çalınıyor. Bundan büyük ahlaksızlık olur mu? Yakın bir zamanda bu sınav sonuçlarına göre devlet kadrolarına atamalar yapılacak. Vicdanlarınız nasıl rahat ediyor? Tüm bu yaşananları nasıl içinize sindirip, deve kuşu gibi kafanızı kuma gömüyorsunuz?” diye konuştu.
ÖSYM’nin 6 Mayıs’ta yaptığı Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı’nı 8 gerekçeyle iptal ettiğini ve ÖSYM’nin, soruların sınavdan önce sızdırıldığına dair somut bir bulgu elde edilmemesine rağmen, tespit edilen bazı hususlar dolayısıyla sınavı iptal ettiğini duyurduğunu hatırlatan Koncuk, ÖSYM’nin neden somut deliller, belgeler varken, KPSS ile ilgili gereğini yapmadığını sordu.
“Hakimlik ve Savcılık Sınavı’nda kamuoyuna açıklanmayan, gizli tutulan başta hususlar mı var?” diyen Koncuk, “Gerçekten kopya çekildiğine, soruların sızdırıldığına, soruların elden ele dolaştığına dair kanıtlar mı var? Şayet soruların sızdırıldığına dair kanıtlar varsa ve ÖSYM daha fazla eleştirilecek ve Ali Demir’in istifasına yönelik baskılar artacak diye bunlar kamuoyuna açıklanmıyorsa, bu büyük bir haksızlık olacaktır. Sonuç olarak Ali Demir yönetimindeki ÖSYM’nin yaptığı her sınav buram buram şaibe kokmaktadır. Bir sınav bile yapmayı beceremeyen ve ehil olmayan insanlar tarafından yönetilen ÖSYM tarihinin en acı günlerine tanıklık etmektedir. ÖSYM’nin KPSS ile ilgili gereğini yapmaması, KPSS’nin püripak olduğunu ısrarla dillendirilmesi inanılır gibi değildir. Bunun altından başka pis kokular mı gelmektedir? Yakın bir zamanda bu sınav sonuçlarına göre devlet kadrolarına atamalar yapılacaktır. Buna kimse ‘dur’ demeyecek midir? Hiç kimse ‘bu sınavda sorular sızdırıldı, atamaların yapılması felaket olur” deme cesaretini gösteremeyecek midir?” dedi.

“ALİ DEMİR İSTİFA ETMİYORSA HÜKÜMET GEREĞİNİ YAPMALIDIR”
Ali Demir’in 'Bazı grupların ÖSYM'yi ve KPSS'yi tartışma gayretinin de KPSS'nin kaldırılmasına yönelik bir kamuoyu oluşturma çabası olduğu düşünülmekte'' şeklindeki açıklamasının da manidar olduğunu kaydeden Koncuk, şunları kaydetti:
“Kimsenin KPSS’yi kaldırma gibi bir amacı yoktur. KPSS torpili ortadan kaldırmak, devlet kadrolarına adil bir şekilde atanmayı sağlamak amacıyla getirilmiştir. Türk milletinin tek isteği; ÖSYM’nin işin ehli yöneticiler tarafından yönetilerek; tertemiz, şeffaf, şaibesiz sınavlar yapmasıdır. Ali Demir, ÖSYM’nin azimli yürüyüşünün devam edeceğini söylerken de, anlaşılan o ki, ÖSYM’nin sınavları eline yüzüne bulaştırma konusundaki azimli yürüyüşünün devam edeceğini kastetmiştir. Anlayacağınız siyasi iktidarı arkasına alan Ali Demir’in istifa etmeye hiç niyeti yoktur, bu millet yine uyutulmaya devam edecektir. Türk Eğitim-Sen olarak şunu da merak ediyoruz: Başka hangi ülkede, bu kadar çok skandalın yaşandığı bir kurumda, sorumlular hala görevlerinin başında olabilir? Ali Demir’in büyük bir pişkinlikle, o koltuktan kalkmayacağı anlaşılmıştır. Ali Demir istifa etmiyorsa, Hükümet gereğini yapmalıdır ve hırsızların bir an önce bulunması için harekete geçmelidir.”
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 15:23

İLGİLİ HABERLER