Ekonomi
  • 8.7.2009 14:19

KREDİ KARTI AFFINDA SÜREÇ BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önceki gün onayladığı kredi kartı borçlarına af getiren yasa Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 874 bin 657 kredi kartı kullanıcısının toplam 3 milyar 107 milyon lirayı bulan kredi kartı borcunu yeniden yapılandırmak için bankalara başvurabilecek. Düşük faiz ve taksit imkanı getiren kart affında yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli hususlar bulunuyor. Kredi kartı borcunun yeniden yapılandıracakların dikkat etmesi gereken önemli noktalar şöyle:

# Yasadan yararlanmak için öncelikle 31 Mayıs 2009’a kadar temerrüde düştüğüne ilişkin belgeniz olmalı.

# Dün başlayan 60 günlük süre içerisinde yazılı ve belgeli başvuru yapın.

İLK TAKSİT PEŞİN ÖDENECEK

# Öncelikle borcunuzu taksitle mi yoksa peşin mi ödeyeceğine karar verin.

# Borcunu peşin ödeyeceklerin, belirlenen katsayı haricinde herhangi bir faiz ödenmeyeceğine dikkat etmesi gerekiyor.

# Taksitle ödemeyi tercih ederseniz kendiniz için en uygun vadeyi seçin.

# Bankaya yapılacak başvuru öncesinde borç hesaplamasını mutlaka yapın.

# Sadece icra takibine konu olmuş durumda dava masraf ve harçları ile vekalet ücretinin yüzde 25’inin kabul edilen plan çerçevesinde ödenmesi gerekiyor.

# Başvuruyu yazılı ve belgeli olarak yapın.

# Vadeli ödemelerde ilk taksitin peşin olarak ödenmesi gerekiyor.

# Taksit ödemelerinizi düzenli yapın.

# Bildirimde güncel tebligat adresiniz olsun.

# Yeniden yapılandırma gerçekleştiğinde borçlunun yapılandırma öncesi döneme ilişkin itirazları ortadan kalkacaktır. Kabul edilen taksit planına göre bir yıl içerisinde 3 taksitin vadesinde ödenmemesi halinde sağlanan haklar, ilgili kart çıkaran kuruluş ya da varlık yönetim şirketi tarafından ortadan kaldırılarak mevcut icra takip işlemlerine devam edilebilecek.

# Ödeme planı uyarınca son taksitin de vadesinde ödenmesi üzerine icra takibi sona erecek. EKONOMİ SERVİSİ

Borç ve taksit nasıl hesaplanacak?
Dosya:/dosya/icerik/090708-011007-e06k1.jpgBorcun ve taksidin önce temerrüt tarihindeki katsayısı bulunacak. Örneğin Mayıs 2006’da bin liralık borç var. Bu tarihin karşısındaki katsayı ile çarpılınca peşin ödemede borç 1.502,50 lira olacak. Taksitli ödemelerde de 6 aylık vade için yüzde 1.04, 12 aylık vade için yüzde 1.08, 24 aylık vade için yüzde 1.18 ve 36 aylık vade için yüzde 1.26 oranında aylık endeks katsayısı çarpılacak ve vadeye bölünecek. Örnekteki 1.502 liralık borcun 36 aylık vadede taksidi 52.59 TL olacak.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:25

İLGİLİ HABERLER