Ekonomi
  • 1.5.2010 03:38

KREDİ KARTLARINDA TÜRK İMZASI...

İşte bu kartların kalbi sayılan çiplerin yazılımları yüzde 100 Türk sermayeli Smartsoft tarafından gerçekleştiriliyor...

Türkiye Smartsoft ismine çok aşına değil. Ancak Smartsoft hem Türkiye’de hem de dünyada teknolojik anlamda pek çok ilklere imza attı. Kartlı ödeme sistemleri ve çipli kart teknolojileri yazılımları alanında faaliyet gösteren firma, Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk temassız kartını özel bir banka ile hayata geçirdi. Kredi kartı ile POS cihazı arasında iletişimi kuran bir yazılım gerçekleştiren Smartsoft, Avrupa’da ilk kez temassız kartları ulaşım sektöründe kullanarak “kent kartlara” imza attı. Kent kartlar bir çok ilde banka tarafında kullanılıyor. Yani bankaların bir çok özeliğe sahip kredi kartı ve temassız kartlarına bir anlamda Smartsoft hayat öpücüğü veriyor.

8 İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Bu teknolojiyi sağlayan yüzde 100 sermayeli Türk şirketi Smartsoft, 2001’de 3 arkadaşın kurduğu bir şirket. Güçlü Ar- Ge desteği ile yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanan Smartsoft, sadece Türkiye’de kalmayacak, dünyaya da açılacak. Şirketin 33 yaşındaki Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel, yeni ilklerin de müjdesini verdi. Dünyada ‘8 ilk’i gerçekleştirdiklerini iddia eden Güzel, hayata geçirdikleri Kent kartların bugüne kadar 17 ilde uygulandığını, bu sayede bankaların tanınırlığının arttığını ve müşterisini katladığını söyledi. Güzel yeni projelerle ilgili şunları söyledi: n Yakın bir dönemde ‘self servis kart dönemini’ hayata geçireceğiz. Ön ödemeli kartlar sokaklarda yerleştirilecek kiokslardan anında alınabilecek.

CEPTEN CEZA ÖDENECEK

Bizim icadımız olan kredi kartını cep telefonuna sokan uygulama 2011’de başlayacak. Bu uygulamayı bir adım daha ileri taşıyacağız. Artık cep telefonunda bulunan simkartın içine yerleştirilecek banka kartı ile trafik cezalarında yüzde 25 indirimden yararlanabilmek için anında ödeyebileceksiniz. n İnsanlar ulaşımda kullanılan temassız kartlara bilgisayarlarına takacakları özel bir cihazla evlerinden dolum yapabilecek. Aynı kartlara maç bileti ve kampanyalar da yüklenebilecek.

TEKNOLOJİ İHRAÇ EDİYORUZ ABD'DE BÜYÜYECEĞİZ

Smartsoft Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel, teknoloji de ihraç ettiklerini söyledi. Hindistan’a yazılım satan ilk Türk şirketi olduklarını iddia eden Güzel, İsrail’deki bankaların çip kartlarını kendilerinin bastıklarını söyledi. Şirket olarak büyümek istediklerin bu yüzden ABD, Doğu Avrupa’da şirket kuracaklarını kaydeden Güzel, “Özellikle, Bosna, Arnavutluk, Makedonya ve Kosova, yani ‘baba toprakları’ banka ödeme sistemleri konusunda geri kalmış yerler. Buraları geliştireceğiz. Dünyaya hükmetmek için de ABD’de olmak gerekiyor. Buradan Latin Amerika ve Kanada’ya yayılacağız” dedi.

VENEZUELA’YA EĞİTİM

Eğitim danışmanlığı ve akreditasyon alanında Mastercard’ın Türkiye’de seçtiği tek firmanın kendileri olduğunu ifade eden Güzel, “Bu alanda dünyada da 5 firmadan biriyiz. Dünya çipe gidiyor ve biz bu konuda başta Venezuela olmak üzere bir çok ülkeye bu konuda eğitim vereceğiz” diye konuştu.

Geçen yıl 10 milyon euronun üzerinde ciro yapan şirket, yazılım konusundaki gücünü donanıma da taşıyacak. Bu amaçla 2 yeni şirket kuran Smartsoft, 125 olan çalışan sayısını da kısa sürede 15 kişi daha artıracak. “Çalışanlar bizim için çok önemli” diyen Murat Göksenin Güzel, “Personelimizi çekirdekten yetiştiriyoruz. Üniversitelerle yaptığımız özel anlaşmalarla öğrencilere bankacılığı öğretiyoruz” dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER