Ekonomi
  • 29.9.2008 12:36

KRİZE HAZIRLIKLI OLUN... 2001 GİBİ OLMAZ AMA YOKLAYACAK!

Küresel ekonomi çalkalanırken, Türkiye’nin etkilenmemesinin mümkün olmadığını söylüyor Prof. Asaf Savaş Akat. Kriz, yumuşak karnımızı yoklayacak.Yumuşak karnımız ise 50 milyar dolara ulaşan dış açığımız! Bir uyarısı daha var Asaf Hoca’nın, büyümenin hızla aşağı düşmesi, vatandaşı en çok etkileyecek mesele. Zira, büyüme bu hızla düşerse Türkiye’nin uzun süredir görmediği bir durgunluğa girme ihtimali yüksek...

 Hepimiz yüreğimiz ağzımızda ABD’deki krizin ne zaman Türkiye’ye yansıyacağını bekleyip duruyoruz. Kolay değil, 2001 krizinin kabusunu unutamamış bir ülkeyiz. Gerçi, krize alışkın bir millet olmamız, biraz şerbetli olmamızı da beraberinde getiriyor, ama bu seferki kriz başka! Ve gariptir ki, henüz ne olup bittiğini anlayabilmiş değiliz. Anladığını iddia edip yazanların ne anladıklarını anlamak da pek mümkün değil! Tabii ki sonuçta cebimizi yakacak olanlar çok daha önemli. Yani Merrill Lynch’in başına gelenler değil, Türkiye’de doların ne olacağı, büyümenin yüzde kaçta kalacağı, bankalarımızın durumu, kredi faizleri... Tüm bunları gazetemizin yazarı, ekonomi profesörü Asaf Savaş Akat’a sormaya karar verdim. Niye mi? Eko Diyalog’u izlediğimde, köşe yazılarını okuduğumda ne dediğini anladığım için... Vakti dardı, bir saatte hem küresel krizi hem de Türkiye’ye etkilerini konuşmak zordu. Dünyayı şöyle hızlıca bir dolaştık, zamanı ülkeye bıraktık... Tabii ki Başbakanımız’ın dediği gibi bu krizin güllük gülistanlık bir fırsat kapısı olmadığını çözdüm önce, Akat’ın anlattıklarından...

 Yüksek faize dikkat!
Dünya çalkalanırken, bizi de biraz silkelemesinin doğal olduğunu söyleyerek girdi söze... İyi de nasıl silkeleyecek? Hangi açık noktamızdan vuracak? Açık, dış açık tabii ki ilk elde... Asaf Hoca, öncelikle gelir ve gider arasındaki makasın olabildiğince kapatılması gerektiğini vurguluyor, ki bir kriz ortamı olmasa da yapılması gereken bu... Bunun için yüksek faiz belasından kurtulmamız gerek. Bu bir! Peki ya finansın dünya devleri sapır sapır dökülürken, bizim bankalara bir şey olmaz mı? İşte bu konuda emin, 2001 krizinde gerekli bedeli ödediğimizi ve bankalarımızın tedbirli olduğunu söylüyor. Deprem sonrası güçlendirilmiş binalar gibi... Yani kredi alanlar da, bankada parası olanlar da rahat uyuyabilir. Gelelim, bırakın bankada parası, cebinde ayın sonunu getirecek parası olmayanlara... Yani işsizlere... Kötü haber! İşsizliği çözmesi için, yılda en az yüzde 5.5-6 büyümesi gereken Türkiye’de büyümede keskin düşüş var. Son çeyrekte yüzde 2’nin altında büyüme gerçekleşmiş. Bunun anlamı, yeni iş yok! Bu krizin etkileri sona erene kadar da yüksek büyüme hayal. Üstelik büyümedeki düşüş bu hızla devam ederse, ufukta uzun süredir görmediğimiz bir durgunluk yaşanabilir.

Sonuçta bizi bekleyen korkunç bir kriz yok. Yani 2001 kabusunu yeniden yaşamayacağız. “Ama” diyor Asaf Hoca “Ekonomide büyük bir çatlak olacağını sanmıyorum, ama bir çatlak olacak.”

YARIN: * Türkiye yüzde 4’ün altındaki bir büyümeyi kaldırabilir mi? * IMF’ye burun kıvırabilir miyiz? * Vatandaş ne yapmalı?

Vatan

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:51

İLGİLİ HABERLER