Sağlık
  • 31.8.2011 10:40

KULAK ÇINLAMASINA ''QUANTUM LAZER TERAPİSİ''

ANKARA (A.A) - Kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak yapılan ve son bir yıl içinde 2 bin 500 hastanın bin 800'ünde kesin sonuca ulaşılan ''Quantum Lazer'' terapisiyle kulak çınlaması sorununun çözümünde yüzde 75'lik başarı sağlanıyor.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Devranoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün içinde zaman zaman görülen kulak çınlamasının önemli olmazken, 24 saat boyunca devam eden ve kronik hale gelen kulak çınlamasının sorun olabildiğini söyledi.
Halk arasında kulak çınlaması olarak adlandırılan ''Tinnitus''un gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılaması olarak tanımlandığını belirten Devranoğlu, bu sesin değişik tonlarda ve özelliklerde olabildiğini ifade etti. Devranoğlu, hastaların bu sesleri kimi zaman bir çınlama sesi gibi duyarken, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebildiğini anlatarak, bunların ''Tinnitus'' olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

-''Türkiye'de 5 milyon kişinin kulağı çınlıyor''-

Devranoğlu, kulak çınlaması şikayetinin görülme sıklığının yüksek olduğunu belirterek, ''Türkiye'de 5 milyon kişi kulak çınlaması rahatsızlığıyla yaşıyor. Dünya nüfusunun ise üçte biri kulak çınlaması şikayetiyle doktora müracaat ediyor, yaklaşık 2-2.5 milyar insanın kiminde az kiminde dayanılmaz bir çınlama görülüyor'' diye konuştu.
Kulak çınlamasının 14-85 yaş arasındaki herkeste karşılaşılabildiğini anlatan Devranoğlu, kadınlarda görülme sıklığının erkeklere oranla daha yüksek olduğunu söyledi. Devranoğlu, ıslak saçla dışarı çıkılmasının hava akımıyla birlikte kulakta bir kireç tabakasının oluşmasına yol açtığını vurgulayarak, ''Menopoz dönemi de kadınlarda çınlama sorunu meydana getirebiliyor. Sakız çiğnemek, kasları çalıştırdığı ve çok iyi bir fizik tedavi yöntemi olduğu için herkese günde en az 1 saat sakız çiğnemesi öneriliyor'' dedi.

-Alerji, enfeksiyon ya da tümör etken olabiliyor-

Devranoğlu'nun verdiği bilgiye göre, kulak çınlaması bir hastalık olması yanında bazen de başka hastalıkların belirtisi olarak çıkabiliyor. Bunların arasında kafatası tümörleri, dolaşım bozukluğu, damar rahatsızlıkları ve kireçlenme yer alıyor. Bu yüzden muayene ve testlerin ihmal edilmemesi ve kulak çınlamasının başka hastalıkların habercisi olup olmadığının öğrenilmesi büyük önem taşıyor.
Enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma), denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümör (akustik nörinom) ve işitme kaybı kulak çınlamasına yol açabiliyor.
Bunların dışında alerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid problemleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, bazı romatizma ilaçları, kimi antibiyotikler ve sakinleştirici ilaçlar da etki eden diğer faktörler olarak gösteriliyor.

-''Quantum lazer terapisiyle yüzde 75'lik başarı''-

Yakın zamana kadar tam çare bulunamaz ve hastalara bununla yaşaması önerilirken, artık yeni tedavi metodu ile sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Tanının konulmasının ardından ''Quantum Lazer'' terapisiyle tedavi imkanı bulunabildiğini anlatan Devranoğlu, ''Rusya'da bulunan ve Almanya'da geliştirilen yeni tedavi yöntemiyle son bir yıl içinde 2 bin 500 hastanın bin 800'ünde kesin sonuca ulaşıldı'' dedi.
Devranoğlu'nun verdiği bilgiye göre, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturuluyor. Bu şekilde, soruna zemin hazırlayan karmaşık süreçleri, vücudun doğal yolla kontrol altına alması sağlanıyor.
Tedavi, çınlamanın şiddetine göre 12 seanslık lazer ve elektromanyetik dalgalardan oluşuyor ve yaklaşık 2.5 ay sürüyor. Tedavi ile hem hasar onarılıyor, hem de hücre yenilenmesi sağlanıyor.
Tinnitus Pen (Green Medical Laser) ile ise Tinnitus hastaları her gün 20 dakika 90 gün boyunca kendi kendilerine tedavi uygulayabiliyorlar. Tedavi ile birlikte hastalar için hazırlanmış özel diyete uyulması şart koşuluyor.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:26

İLGİLİ HABERLER