Ekonomi
  • 4.6.2014 15:04

Kuraklık çiftçinin belini büktü

ELAZIĞ'da yaşanan kuraklık nedeniyle arpa ve buğday ekili tarlalar biçilmeden, gelecek yıl daha iyi ürün almak amacıyla nadasa bırakılmak üzere traktörlerle yeniden sürülmeye başlandı.

Elazığ merkeze bağlı Tadım Köyü'ndeki buğday ve arpa ekili tarlalar, başakların çürük taneli olması nedeniyle nadasa bırakılmak üzere traktörlerle yeniden sürülmeye başlandı. Tadım Köyü'ndeki çiftçiler, kuraklık nedeniyle yaşanan doğal afet nedeniyle mağdur olduklarını ve devletin tohum desteğinde bulunması gerektiğini istedi. Köyde çiftçilik yapan Fethi Balamir, biçerdöverlerin bile tarlaya girmediğini, bu yüzden ekili tarlaları sökmek zorunda kaldıklarını söyledi. Balamir, ekim döneminde mazot ve tohum masraflarının boşa gittiğini ifade ederek, devletin kendilerine tohum desteğinde bulunmasını istedi.

"DEVLETİMİZDEN ÇİFTÇİLERE YARDIM BEKLİYORUZ"

Tuncer Öztekin adlı çiftçi ise, "Bu yıl kuraklıktan dolayı ürünlerimizi söküyoruz. Devletimizden önümüzdeki yıl için tohum istiyoruz. Burası iki yılın emeğidir. Geçen yıldan hazırlığımızı yaptık. Bu yıl ektik, bu yıl da kurak gitti, ürün olmadı. Tohum, mazot, bir yıl da beklettik, 4 bin lira param gitti. Köyümüzde 25 bin dönüm arazi var . Sulama birliğinden de su gelmediği için ekinlerimizi sulayamadık. O yüzden biz çiftçiler mağdur durumdayız. Devletimizden çiftçilerimize yardım bekliyoruz" diye konuştu.

"TOHUM ALACAK PARAMIZ YOK"

Köydeki arazilerin, resmi evraklarda sulu olarak belirtildiğini hatırlatan Tadım Köyü Muhtarı Erhan, bu yüzden artezyen kuyu açmadıklarını belirterek, "Tarım köyümüz, Elazığ'ın en büyük ova köylerinden biri. Zarar, ziyan çok. Çiftçilikten başka bir iş yapılmıyor. Bu yıl da kuraklıktan dolayı perişanız. Kullanılan gübrenin dahi parası çıkarılamıyor. Önümüzdeki yıl için bekletecek ama tohum bulabilirse ekecek. Zaten veresiye mazotla tarlalarımızı sürdük. Devletimizden tohum yardımı bekliyoruz. Bir de bizim arazilerimiz kayıtlarda sulu arazi olarak görünüyor, artezyen dahi vurmamıza DSİ izin vermiyor; 'sizin arazileriniz sulu' diyor. Ama su yok, köylüler artezyen kazmak istiyor ama izin verilmiyor. Şu Tadım'ın 27 bin dönüme yakın arazisi var, bir bardak suya hasret kalmışız" dedi.

"KURAKLIK YÜZDE YÜZ"

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğlulları, bölgede yüzde yüz bir kuraklığın yaşandığına dikkat çekerek, "Kuraklığın yüzde 70 olduğu söyleniyor ama buralarda yüzde yüz etkilenme var. Köylerdeki arpa ve buğday ekili tarlalarda söküm devam ediyor. Bizim devletten istediğimiz sertifikalı tohum. Yalnız bunun hibe edilmesi lazım, çünkü ödeme durumumuz yok. Eyüpbağları Sulama Birliği 5 yıldır kapatılmış durumda. Ama buralar sulu arazi olarak geçiyor. Buralar sulu arazi olarak göründüğü için destekleme de alamıyoruz. Köylü vatandaş bize müracaata geliyor ama arazileri sulu gözüküyor, bu nedenle de köylüler büyük bir kayıp yaşıyor" dedi.

Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, (DHA) 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:30

İLGİLİ HABERLER