Sağlık
  • 31.8.2014 12:41

Kurban bayramı öncesi salgın hastalık şoku

Hayvanları hastalık kapan üreticiler yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde tüm hayvanlarından ümidi kestiklerini dile getirdiler. 

Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala İzmit’e bağlı Akmeşe bölgesinde bulunan küçükbaş hayvanlarda daha önce görülmemiş bir salgın hastalık baş gösterdi. Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından “Mavi Dil Hastalığı” olarak isimlendirilen hastalık, küçükbaş hayvanlarda yüksek ateşe yol açarak hayvanları zayıflatıyor ve ölümüne yol açıyor. Beslenmesinde ve iç organlarında herhangi bir zarara neden olmadığı belirlenen hastalığa yakalanan hayvanlar, 1 hafta içerisinde ağır kilo kaybı ve 41 dereceyi geçen yüksek ateş nedeniyle ölüyor. Hayvan üreticileri, hastalık hakkında yeterince bilgilendirilmediklerini iddia ettiler. Kesin bir teşhis koyulamadığından kendilerince çözümler üreterek hastalıkla mücadele etmeye çalışan üreticiler, tüm ilaçları ve tüm yöntemleri denemelerine rağmen hayvanlarını kaybetmeye devam ediyor. Üreticilerin iddialarına göre Akmeşe genelinde 2 bin kadar küçükbaş hayvanı tehdit eden hastalığın, Balkan ülkelerinden Türkiye’ye girdiği ve Sakarya, Tekirdağ gibi illerde de etkili olduğunu belirttiler.

Hayvanları hastalık kapan üreticilerden Akmeşe Süleymaniye Mahallesi'nde yaşayan Celil Yaman, 30 yıldan uzun bir süredir hayvancılıkla uğraştığını belirterek, “Mesele genel, sadece Süleymaniye köyünde değil her tarafta var. Benim şu an 8 tane kaybım var. 3 tane daha rahatsız malım var. Bunun hiçbir iğnesinin, aşısının olduğu bize tam neticede bildirilmedi ve teşhis konulmadı. Sadece ‘Mavi Dil Hastalığı’ denildi. İnternete yüklenmiş; bir kanlı sinekten yaygınlaştığını söylediler. Akmeşe’deki merkezden kan alınmış, tahlil için gönderildiği söylendi. 10 gün oldu hala bir sonuç gelmedi” dedi.

Hasta hayvanları almamakta vatandaşların haklı olduğunu söyleyen Yaman, “Ben şu an hasta malımı imha ediyorum. Kendim yemiyorum. Çünkü etinde herhangi bir sakıncası olabilir diye. Herhangi bir teşhis konulmadığından yemiyorum. Kendim imha ediyorum gömüyorum. Bu şekilde malı zaten satamam. Çıkaramam. Mal üzerindeki eti kaybediyor sürekli, zayıflayıp ölüyor” şeklinde konuştu.

Hastalığın Akmeşe Süleymaniye köyünün dışında da görüldüğünü ileri süren Celil Yaman, “Bu hastalık Akmeşe Sultaniye, Köseköy, Hasancık, Kartepe bölgesinde komple var. Trakya'da da var. Şu anda kesin bir tedavisi bulunmuyor. Trakya’da bu hastalıktan dolayı kışlalarını kapatan arkadaşlarımız var. Komple malı ölmüş. Polatlı’da var, Adapazarı bölgesinde var. Hiçbir önlem alınmadı. Bu hastalığa hiçbir teşhis konulmadı. Büyükbaştan zarar ettik. Bunları aldık bir sermaye yapalım diye fakat bunlarda da şansımız bir türlü gülmedi. Hastalık belirtileri zayıflamaya başlıyor, yiyor fakat kısa zamanda ölüyor” ifadelerini kullandı.
Hayvanları hastalık kaptığı için 8 hayvanını kaybeden ve 3 hayvanı da hastalanan Celil Yaman, 10 bin TL’nin üzerinde zarar ettiğini ifade ederek, kalan 20 hayvanından da ümidini kestiğini ve Kurban Bayramı öncesinde yetkililerin bu duruma bir çare bulması beklediklerini dile getirdi. 

DİNÇER AKBİR - GÜRCAN YILMAZ

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:11

İLGİLİ HABERLER