Gündem
  • 9.8.2009 13:31

KÜRT AÇILIMINDA İLK ADIM TAŞ ATAN ÇOCUKLARA!..

Taş atan çocuklar artık ağır ceza mahkemelerinde yargılanmayacak. Hükümet, Terörle Mücadele Yasası'nın 15-18 yaşlarındaki çocuklar için düzenlenen fıkrasını makaslıyor. Çocuklara cezaevinde de mesleki eğitim verilecek.



Ebru TOKTAR ÇEKİÇ /AKŞAM
Kürt açılımında ilk adım, 15 yaş ve üzerindeki çocuklara yönelik terör suçlamalarında olacak. Kamuoyunda 'taş atan çocuklar' olarak bilinen ve terör örgütünün adına hareket etmekle suçlanan 15-18 yaşlarındaki çocuklar, artık ağır ceza mahkemelerinde yargılanmayacak. Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 9'uncu maddesinde yer alan 'Bu kanun (TMY) kapsamına giren suçlarla ilgili davalara, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250'nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen ağır ceza mahkemelerinde bakılır. Bu suçlardan dolayı 15 yaşın üzerindeki çocuklar hakkında açılan davalar da bu mahkemelerde görülür' hükmünün son fıkrası çıkarılacak. Böylece 15 yaşın üzerindeki çocuklar, çocuk mahkemelerinde yargılanacak. Çocuklar, cezaevinde kaldıkları süre içinde de mesleki kurslara katılacak.

ASKERLER IN ÇOCUKLAR OUT
CMK 250'nci madde kapsamındaki suçları işleyen askerlerin ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını sağlayan yasal değişikliği yapan hükümet, ikinci adımı çocuklar için atacak. 15-18 yaşındaki çocuklar, CMK 250 kapsamında ağır ceza mahkemelerinde yargılanmayacak.
AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığındaki TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu bünyesinde kurulan Çocukları İzleme Komitesi, Diyarbakır ve Adana'da PKK adına güvenlik güçlerine taş attığı için cezaevinde bulunan toplam 38 çocuğa ilişkin bir rapor hazırladı. Adana ve Diyarbakır'a giden komisyon, kapsamlı bir inceleme yaptı. Hepsi erkek olan çocukların aile durumu, ekonomik ve eğitim koşullarını inceleyen komisyon, Diyarbakır ve Adana valileri, savcıları ve emniyet güçleri ile görüştü. Komisyon, hazırladığı raporu Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e verdi.

MESLEKİ EĞİTİME AĞIRLIK
Adalet Bakanlığı'nda devam eden çalışmaya göre, rapor ışığında Güneydoğu'daki çocuklar için mesleki eğitime ağırlık verilecek. Böylece çocukların terör örgütünün kucağına düşmemesi için gerekli koşullar sağlanacak.
İkinci adım, Terörle Mücadele Yasası'nda atılacak. Terörle Mücadele Yasası'nın atıf yaptığı CMK 250 kapsamındaki suçlar için ceza indirimi uygulanmıyor. 9. maddede 15 yaşın üzerindeki çocukların özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını öngören fıkra, ceza indirimini de kapsam dışı tutmuş oluyor. Bu çocuklar, yetişkin gibi yargılandıkları için ağır cezalara çarptırılıyor. Hükümet, bu maddenin en sıkıntılı bölümünü oluşturan son fıkrasını makaslamak istiyor. Bu çocukların daha sonra bir işe yerleştirilerek, PKK ile bağlarının kesilmesi de hükümetin uzun vadeli planları arasında.

Taş atan çocuk 25 yıl alabiliyor
TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi, Diyarbakır ve Adana'da çocukları ziyaret etti. Komitenin tespitine göre, polislere taş atan çocuklara 16-25 yıl arasında ceza verildi. Bir vekil, 'Diyarbakır'da PKK adına taş attı diye bir çocuğa, aynı suçtan en az 5 ayrı suçlama yapılıyor. 'Yasadışı gösteri yapmak, kamuya zarar vermek, terör örgütü adına suç işlemek, terör örgütünün propagandasını yapmak, devletin bütünlüğünü hedef almak' gerekçeleriyle 16-25 yıl ceza veriliyor. Diyarbakır'daki bir çocuk bu gerekçelerle ömrünü hapishanede geçireceğini söyledi. Oysa dağda yakalanan bir PKK'lı, suça bulaşmadığını ispat ederse, 5.5 yıl ceza alıyor. İşin çarpıklığı da burada zaten' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:51

İLGİLİ HABERLER