Gündem
  • 16.9.2013 13:21

Kürt gazetesinden Öcalan'ı kızdıracak iddia

'Kuzey Irak’ta yayımlanan Rudaw gazetesince yer verdiği köşe yazısında sert eleştirilerin yöneltildiği yeni PKK lideri Cemil Bayık’ın Öcalan’dan “çok farklı bir dil konuştuğu, Bayık’ın “stratejisin” izlenmesi durumunda ise PKK’nın yalnızlaştırılmakla kalmayacağı, Öcalan’ın “karizmatik lider rolüne” de son verileceği savunuluyor.

Türk hükümetinin yeni “demokratikleşme paketi”ni açıklaması beklendiği bu günlerde İmralı’daki Abdullah Öcalan’ın kendisini ziyaret eden BDP heyetine müzakerelerin “yeni bir format”ta sürdürülmesi gerektiği mesajını iletirken Kuzey Irak’ta, PKK'nın yeni komutanı Cemil Bayık’ın demeçlerine dikkat çekilerek PKK’nın “karışık mesajlar” verdiği öne sürülüyor.

Kuzey Irak’ta yayımlanan Rudaw gazetesince yer verilen “PKK’nın karışık mesajları” başlıklı köşe yazısında Türkiye ile “barış süreci”nin “kritik” bir aşamasına girip Suriye’deki Kürtlerin tarihinin “belirleyici” bir dönemini yaşarken PKK komutanı olarak “ılımlı” olarak nitelen Murat Karayılan’ın yerine Cemil Bayık’ın getirilmesinin “birçok kişi için şok” oluşturduğu belirtiliyor.

Bayık’ın PKK için “her zaman radikal” bir lider olarak tanındığı, seçildikten sonra da “barış süreci”ne ilişkin verdiği demeçlerin de İmralı’dan gelen “ılımlı sesTen çok farkla bir dil” konuştuğuna işaret ettiği savunulan yazıda PKK’nın yeni tutumunun “Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Türkiye’deki Barış ve Demokrasi Partisi’nde (BDP) kafaların karışmasına neden olduğu” öne sürülüyor. Yazıda Öcalan’ın, silahlarla Türkiye üzerinde daha faza baskı yapılamayacağı kanısına vararak “barış sürecinin aracılığıyla kendi özgürlüğünü ve Kürt halkının haklarını garantilemeyi amaçladığı” vurgulanıyor.

Cemil Bayık’ın ise, Öcalan’ın süreç için bir son tarih olmamasından yararlanarak “son süreleri” kendisinin belirlediği, bunun da BDP liderleri ve Öcalan’ı bile “zor duruma soktuğu” yorumu yapıldıktan sonra şu savlara yer veriliyor: “PKK şimdi önemli bir kavşakta. Silahlı bir grup olarak kalıp militanca politikaları izlemek mi istiyor yada sivil bir örgüte dönüşüp barış için çalışmak mı?.

Bayık’ın stratejisinin izlenmesi ve Türkiye ile savaşın yeniden başlaması olasılığı, sadece PKK’yı yalnızlaştırmakla kalmaz aynı zamanda Öcalan’ın karizmatik lider olarak rolüne son verir.” 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:01

İLGİLİ HABERLER