Gündem
  • 18.8.2009 09:13

KÜRT SORUNU İÇİN ÜRKÜTEN ÖNERİ!...

Hükümet, demokratik açılım sürecini 3 aşama halinde uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Önce yasal düzenleme gerektirmeyen, “iyi niyet gösterisi” uygulamalar başlayacak. Ardından, Meclis’ten kolay geçecek yasal düzenlemeler geçirilecek. Anayasa değişikliği gibi önemli adımlar ise daha sonra ele alınacak.

Hükümetin Eylül-Ekim’den itibaren mutfak çalışmasının ardından kısa, orta ve uzun vadeli adımlar için yol haritasını uygulamaya koyması bekleniyor. Koordinatör bakan Beşir Atalay’ın değişik toplum kesimleriyle görüşmeleri bu hafta da sürecek. Bu görüşmelerde ortaya konan düşünce ve önerilerin değerlendirme aşaması başlayacak. Hükümet, ortaya konan görüş ve önerileri değerlendirip, nasıl bir çözüm yöntemi geliştirilebileceğiyle ilgili “mutfak” çalışmasına geçecek. Çalışmanın bu bölümünün de en fazla 2 hafta sürmesi bekleniyor.

ÖNCE ADIM SONRA YASA

Meclis’teki yasama tatilinin sona ereceği 1 Ekim’de Kürt açılımının çerçevesi ve kapsamı büyük oranda netleşmiş olarak girilecek. Bazı yasal düzenlemeler yapılmakla birlikte öncelik, çıkarılacak yasa değişikliklerine verilmeyecek. Kürtçe köy isimlerinin kullanılmaya başlanması, uygulama açısından en kolay adımlardan birini oluşturuyor. Bu nedenle de 12 Eylül darbesinin bir ürünü olarak ortaya çıkan köy adlarının “Türkçeleştirilmesi” sorunu, Kürt açılımın ilk adımlarından biri olarak hayata geçirilecek.

İlk atılacak adımlar

1- Kürtçe köy isimlerinin iadesi : Valiliklere yapılacak başvurular sonunda, İçişleri Bakanlığı onayıyla Kürtçe köy isimleri iade edilecek.

2- Kürtçe yayına kolaylık : Özel kanallara izin.

3- Kürtçe bilen memurlar : Doğu ve Güneydoğu’daKürtçe bilen personel istihdamına ağırlık verilecek.

4- Kürtçe kitaplara izin : Kültür Bakanlığı, Kürtçe kitap basımı konusunda kolaylık sağlayacak.

Dağdan iniş hızlanacak

1- “Etkin pişmanlık”tan etkin biçimde faydalanılacak : TCK’nın “etkin pişmanlık” ı düzenleyen 221’inci maddesinin kapsamı genişletilecek .

2- Kürt Enstitüleri : YÖK’ün çalışma başlattığı “Kürtçe kürsü” projesi çerçevesinde isteyen ve yeterliliği olan üniversitelere Kürtçe bölüm açılacak.

Son adım anayasa

1- Kürtçe seçmeli ders : Bunun için “siyasi iklimin” yumuşaması beklenecek. Ayrıca Kürt enstitülerindeki öğrencilerin mezun olması beklenecek.

2- Anayasa’ya vatandaşlık ayarı : “Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türktür” ibaresi, “Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” olarak değiştirilecek.

En iyi çözüm mübadeledir!

Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtaz Soysal dünkü “Kesin Çözüm” başlıklı yazısında Kürt sorununa ilişkin olarak ilginç tespitlerde bulundu.Kuzey Irak’ta kurulacak bir Kürt devletine Türkmen hakları üzerinden taleplerde bulunularak izin verilebeliceğini belirten Soysal yazısında Türkiye’de sorunun çözümü için ekonomik tedbirlerin uygulanabileceğini yazdı. Soysal, ekonomik tedbirler ve kırmızı çizgiler haricinde bir açılımı isteyen Kürtlerin, Irak Türkmenleri ile mübadelesini önerdiği yazısında “Bu trajedinin günahının” etnik milliyetçiliği Türkiye’ye aşılayanlar olacağını savundu.

Çözüm arzusunu herkes taşımalı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Hilmi Özkök, Kürt sorununun bölgesel değil ulusal sorunu olduğunu söyleyerek “Çözüm diye tutturur da yanlış işler yaparsanız, yanlış çözüm bulursanız iyiye değil de kötüye gider” dedi. Milliyet’e konuşan Özkök, herkesin çözüm arzusu içinde olması gerektiğini söyledi. Devletlere isim vermede herkesin bir yöntem bulduğunu belirten Özkök “Bunları ifade ederken Türkiye’nin adını değiştirmeyi teklif ettiğim sanılmasın. Amacım çözüm yollarının çeşitli olabileceğine dikkat çekmek” diye konuştu. Öcalan’ın sürece dahil edilmemesi gerektiğini vurgulyan Özkök, “Yani katkısını şu veya bu şekilde yapacaksa onu bilemem” diye konuştu. 
STAR

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:42

İLGİLİ HABERLER