Ekonomi
  • 7.1.2014 19:59

Kuru fasulye fiyatına tedbir

Düzenlemenin indirim yönünde olacağını ifade eden Eker, Çin ve Hindistan’da üretimde ciddi düşüş olması sebebi ile dünya fiyatlarında yükselmenin olduğunu belirterek, “Üretimde yüzde 2 düşüş var. Gümrük fiyatlarına müdahale ederek, fiyatları düzenlemeye gidebiliriz.” dedi.

Bakan Eker, tarım ve hayvancılıkta 2013'te yaşanan gelişmeleri düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Eker, “Yükselen kuru fasulye fiyatlarına müdahale olacak mı?”sorusuna, “Kuru fasulye ile ilgili Hindistan ve Çin’de ciddi bir düşüş olması hasabi ile dünya fiyatlarında azalma oldu. Üretimimizde azalma yok. Dünya fiyatlarından kaynaklanan bir azalma var. 200 bin ton üretimimz var. 2012’dede benzerdi. Çok az bir düşüş var. Üretimde yüzde 2 düşüş var. Gümrük fiyatlarına müdahale ederek fiyatları düzenlemeye gidebiliriz.” şeklinde cevap verdi.

PATATES FİYATLARI

Eker, patates gündeme gelen yüksek patates fiyatlarının da sorulması üzerine şöyle konuştu: “Çok sayıda küçük üretici olduğu zaman, küçük alanlarda yapıldığında bunun etkisi ağır hissediliyor. Üretim, az alındığında fiyatlar artıyor. Çok ekildiğinde fiyatlar düşüyor. Patateste bu sene yüzde 17 oranında bir düşü var, 4 milyon ton. 700 bin ton azalma var. Türkiye’de malum bazı bölgelerde siğil sebebi ile blokaj oldu. Katma değeri zorluyoruz. Ekilmemesi gereken yerlerde de ekiliyor. Niğde’de araştırma merkezimiz var. TİGEM özel sektörle beraber patates tohumu ile ilgili bir takım işler yapıyor. İnşallah devreye girdiğinde, iyi noktaya gelecek.”

BİR KURUL OLUŞTU

Eker, “Resmi gazetede yayınlanan; tarım alanlarında maden aramalarının yapılacağına ilişkin yönetmeliği nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da şöyle cevap verdi:

"Bir kurul oluştu. Tarım bakanlığının görüşleri olacak. Toplumsal fayda bazı konular daha önemlidir. Ulusal ve toplumsal fayda nerededir ona ait bir karar olursa... Tarım elverişli ve faydalı ise toprak tarım için işletilecek ama maden için faydalı ise de o olacak. Toprak korumada rijitiz. Ciddi bir koruma tedbirimiz var. 2005’te çıkan kanunla kurtardığımız arazi miktarı 4,5 milyon dönüm."

AĞAÇ BAKIMINDAN İSPANYA'YI GEÇTİK

“Zeytinciliğe destek istenilen düzeyde mi?” sorusuna da Eker, “Zeytin bahçesi tesis edene dekor başına 165 milyon destek verdik. 66 milyon zeytin ağacı diktirdik. Yeni bahçe tesis etmek suretiyle. Dağlık alanlarda, oralarda da yapıldı. İspanya’yı ağaç bakımından geçmiş durumdayız. Zeytinyağına 70 kuruş destek getiriyoruz. 50'idi, 70 kuruşa çıkardık. Bizim sorunumuz, üretim ile ilgili. Bizim bakanlığımızı üretiminden sorumlu. Ticaretinden ekonomi ve sanayi bakanlığı. Türkiye üretim yapılıyor. Tankerler içinde, İspanya’ya satıyorlar. Gidip, şişelerin içine koyup, 5 kat fazla fiyatla satıyorlar. Üretim arttı ancak markalaşma da sorun var. Şişeleme ve pazarlama işi benim işim değil. Onu diğer bakanlıklarımız ile yapıyoruz.” diyerek cevap verdi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:41

İLGİLİ HABERLER