Ekonomi
  • 24.1.2014 00:00

Kuru fasulye, pirinç ve patates spekülasyonu belgelendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan “Spekülatörlerin gerçek yüzü bir kez daha ortaya çıktı” başlıklı açıklamada, “Bazı illerde bırakın geçen yılın ürününü, 2011 yılı ürünü kuru fasulyenin yeni piyasaya sürüldüğü tespit edildi” denildi.
Spekülatörlerin, gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin ardından fiyatların düşeceği endişesinden paniklediğinin ve ellerinde ne kadar ürün varsa piyasaya sürdüğünün belirtildiği açıklamada, “Türkiye yılda yaklaşık 200 bin ton kuru fasulye üretmekte, 30 bin ton civarında da ithalat yapmaktadır. Bu veriler dikkate alındığında bu yıl da piyasaya arz edilen ürün miktarında herhangi bir azalma yoktur ve yeterli miktarda kuru fasulye bulunmaktadır. Kuru fasulye ile birlikte başlayan ve patates ile pirinçte de kendini gösteren fiyat oyununun nereden kaynaklandığı tespit edildi. Bazı illerde kuru fasulyenin fiyatının iyice artmasını bekleyen fırsatçıların bırakın geçen yılı 2011 yılının ürünlerini dahi stokladıkları belirlendi. Gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin ardından panikleyen spekülatörler, fiyatların düşeceği endişesiyle depolarda ne kadar ürün varsa bir bir piyasaya sürüyorlar” ifadelerine yer verildi.
Kuru fasulyede yaşanan oyunun, patateste de yaşandığının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekiplerince tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Depolarda yaklaşık 800 bin ton patatesin bulunduğunun belirlenmesinin ardından bu üründe de stoklar eritilmeye başlanmış, depo çıkış fiyatı 1,5 TL’ye kadar düştü. Toprak Mahsülleri Ofisi’nce halkın büyük bölümünün kullandığı Osmancık pirincinin 2,5 TL’den satıldığı dikkate alınırsa pirinç fiyatlarının 10 liradan satılıyor iddialarının ne kadar yalan bir haber olduğu ortadadır.
Kendi maddi çıkarları için halkın yediği, içtiği gıda maddeleri konusunda spekülasyon yapanların gerçek yüzü bir kez daha ortaya çıkmıştır. Milletin alın terini kişisel çıkarlarına alet ederek ekonomiye darbe vurmaya çalışanlar, milletin gönlünde mahkum olacaklardır.
Türk tarımı, birkaç spekülatörün oyunuyla bozulacak bir yapıda değildir. Sağlam temeller üzerine oturtulan ve stratejik bakış açısıyla ele alınan Türk tarımı bütün olumsuz girişimlere rağmen yine üretim rekorları kırmaya devam edecektir. Zira; 2013 yılında buğday, mısır, çeltik, ayçiçeği, narenciye, muz, kivi başta olmak üzere birçok üründe tarihin üretim rekorlarının kırıldığı kamuoyunca da bilinmektedir.”

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:17

İLGİLİ HABERLER