Yaşam
  • 18.10.2005 00:00

KUŞ GRİBİNİ İNCELEMEK İÇİN TÜRKİYE'YE GELEN AB HEYETİ, İFTAR YEMEĞİNDE TAVUK YEDİ...

METİN YAMANER
BALIKESİR - Balıkesir'in Kızıksa Beldesi'nde görülen kuş gribi hastalığını araştırmak ve alınan tedbirleri incelemek üzere bugün Bandırma'ya gelen AB Komisyonu üyeleri, akşam yemeğinde tavuk yemekleri yedi.


Kuş gribi görülen Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde incelemelerde bulunan Avrupa Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişim Merkezi (Talex) yetkililerinden Belçika Federal Yiyecek Güvenlik Ajansı Müdürü Philip Houbort ve AB Veterinerlik Bürosu'ndan Erick Stougaard Bandırma'da katıldıkları iftar yemeğinde, tavuk yemekleri yedi.

 Bandırma İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Ticaret Odası Restaurant'ında düzenlenen yemeğe katılan heyet üyeleri, yayla çorbası, tavuklu kaşarlı börek, tavuk kıymalı gözleme, tavuk et sote ve tavuk şişten oluşan yemekleri yediler. Yerli ve yabancı medya mensuplarının karşısında Türk tavuklarını yiyen heyet üyeleri, tavuk yemeklerini çok lezzetli bulduklarını ifade etti. AB Veterinerlik Bürosu'ndan Ercik Stouggard, Manyas bölgesinde kuş gribi hastalığıyla ilgili insanlar için riskin bitmiş olduğunu belirterek, "Türk yetkililer hastalığa zamanında ve hızlı bir şekilde müdahale etmişlerdir. Alınan tedbirler ve davranışlar gayet hızlı ve yerinde olmuştur" dedi.


Tavuk eti yemede hiçbir sakınca ve risk bulunmadığının altını çizen Stouggard, "Bir şeyi karıştırmamak lazım. Kuş gribi hastalığı bir hayvan hastalığıdır. İnsanları ilgilendiren tek risk çok istisnai durumlarda örneğin hasta sürüyle temasta bulunan ve özellikle de dışkısıyla temasta bulunan kişilere hastalık bulaşabilir. Bu durum da Türkiye'de yoktur" diye konuştu. Uzakdoğu'daki hastalığın salgın haline geldiğini ve hasta hayvanlarla kontrolsüzce temas eden çok fazla insan bulunmasından dolayı hastalığın insanlara geçtiğinin altını çizen Stouggard, "Türkiye'de böyle bir durum yoktur. Risk kapanmıştır" şeklinde konuştu.


Hastalığın Uzakdoğu ülkelerinde hasta hayvanlarla yakın temasta bulunan bazı kişilerde görüldüğünü de belirten Erick Stouggard, "Bizim burada bulunmamızın amacı incelemeler yapmak amacıyladır. Bugün de burada çeşitli incelemelerde ve görüşmelerde bulunduk. Bütün bu çalışmalarımızı rapor haline getirip, AB Komisyonu'na sunacağız" diye konuştu. Heyet üyeleri Türk tavuklarının çok lezzetli olduğunu da vurgulayarak ikişer tabak tavuk yemeği yedi.


AB Teknik Destek ve Bilgi Değişim Merkezi yetkilileri bölgedeki programları hakkında resmi bir bilgi vermezken, heyetin yarın Kızıksa'ya geçerek incelemelerde bulunacakları öğrenildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:52

İLGİLİ HABERLER