Dünya
  • 4.1.2014 03:09

Kutup ışıklarının muhteşem dansı

Dünya yeni yıla havai fişeklerle girerken İzlanda her zamanki gibi rengarenk kutup ışıkları ile girdi...

Yeryüzünde kutup bölgesine ne yakın ve Kutup Işıklarını görme şansı yakalayabileceğiniz ender yerlerden biri olan Reykjavik, İzlanda’nın başkentidir. 

Reykjavik'te normalde Mart, Nisan, Eylül, Ekim aylarında yeşil, kırmızı ve pembe renklerden oluşan Kutup Işıkları gökyüzünden izlenebiliyor.

Kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, dünyanın manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalara Kutup ışıkları ya da Aurora Borealis denir.

Aurora Borealis’in oluşma mekanizması oldukça basittir. Dünya’nın manyetik alanı tarafından yakalanan Güneş kaynaklı yüklü parçacıklar, Güneş’in aksi yönde, manyetik alanımıza bağlı bir kuyruk oluştururlar. Zamanla bu kuyruk uzar, incelir ve bir süre sonra kopar. Bu olduğunda, alana hapsolmuş olan yüklü atomlar ve parçacıklar, manyetik alanın en zayıf olduğu kutup bölgelerinden girerek atmosferimizdeki atomlara çarpar.

Bu etkileşim, kutuplara yakın bölgelerde böylesi ışık oyunlarına yol açar. Etkileşime giren atomlar atmosferimizdeki oksijen atomlarıysa, yeşil-koyu kırmızı, azot atomlarıysa kırmızı-mavi bir ışın yayar. Işımanın rengi, yüksekliğe ve başka etkenlere göre de değişebilir.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:47

İLGİLİ HABERLER