Dünya
  • 18.6.2014 00:01

Kuyruklu çocuğu ilah ilan ettiler

Doğuştan sırtında kuyruk bulunan Hindistanlı Arshid Ali Khan, kutsal ilan edildi.
Hindu tanrılarından Hanuman'ın reenkarnasyon hali olduğuna inanılan 13 yaşındaki çocukta 7 inç yani 17.78 santim kuyruk bulunuyor.
TIP dilinde spina bifidanın bir türü olduğu belirtilen kuyruk, omurilik bozukluğu olarak tanımlandı.
Hindistan'ın kuyruklu maymun tanrısının kuyruğuna benzediği için köylüler çocuğune vine gelip tapınmaya başladı. Çocuğa dokunmanın bile ilahi bir durum olduğunu iddia eden köylüler hergün kapısında kuyruk oluyor.
Etrafında bunlar olurken Reuters'e konuşan küçük çocuk sırtındaki kuyruktan memnun olmadığını bunun ameliyatla aldırmak istediğini söyledi.

Spina Bifina Nedir?

Spina bifida ayrık veya açık omurga anlamına gelir. En sık görülen doğuştan olma hastalıklardan birisidir. Spina bifida başta myelomeningosel olmak üzere omuriliği etkileyen birçok şekilde görülebilir.

Eğer spina bifida’nız varsa, doğumunuzdan önce omuriliğinizin gelişimi sırasında bir şeyler ters gitmiş demektir. Genel anlamda omurilik, sinirlerden meydana gelmiş kapalı bir tüptür. Bu sinirler kaslarınızdaki sinirlere beyninizden gelen emirleri ileterek kasların hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda bu sinirler hissetmemizi de sağlar. Bebek, spina bifidalı doğmuşsa omurilik denen bu tüp kapanmamış demektir. Bu nedenle, omuriliği örten omurga ve deri de kapanmamış demektir. Bebek, sırtında bir açıklıkla doğmuştur ve sinirlerinden emirlerin geçmesinde bir güçlük vardır. Sinirlerle beyin arasında düzgün bir bağlantı olmadığı zaman da, değişik derecelerde felçler(hareket etme ve hissetme kaybı veya yetersizliği) ortaya çıkar.

Hangi sinirlerin etkileneceği, sırttaki açıklığın bulunduğu yere bağlıdır. Sırttaki açıklık ne kadar yukarıda ise daha çok sayıda sinir etkilenmiş ve daha ağır bir felç durumu var demektir. Bu nedenle spina bifidalı bazı kişiler hiç veya pek az cihaz kullanırken bazıları tekerlekli sandalye kullanma durumunda kalmaktadır. Etkilenen kaslar yalnız hareket etmeyi sağlayan kaslar olmayıp idrar ve dışkı kontrolünü sağlayan kaslar da birçok hastada olaya katılır.

Spina bifidalı hastaları %85’inden fazlasında hidrosefali de görülür. Hidrosefali, beyin ve omurilikte düzenli olarak dolaşan sıvının bu dolaşımının bozulması sonucu aşırı miktarda artması ve beyin içindeki boşluklarda yüksek basınca yol açmasıdır. Bebeklerde kafa kemikleri henüz tam sertleşmemiş olduğundan baş büyüyerek bu basıncı düşürmeye çalışır. Ancak erken dönemde tedavi edilmez ise beyin hasar görür. Hidrosefali gelişmesi ve beynin hasar görmesi zamanında tedavi edilerek önlenebilirse spina bifidalı çocukların zekaları normalden farklı olmaz.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:06

İLGİLİ HABERLER