Dünya
  • 29.10.2021 16:44

Kuzey Kore'de 2025 yılına kadar halka az yemek yeme emri verildi

Kuzey Kore'de halka çağrı: 2025'e kadar az yiyin

Gıda kıtlığı yaşanan Kuzey Kore'de devlet halka 2025'e kadar az yemeleri çağrısında bulundu.

Kuzey Kore yönetimi halkından "ekonomik sorunlar nedeniyle 2025'e kadar az yemelerini" istedi.

Daha önce de ekonomik sorunlar ve gıda krizi yaşanan Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi üzerine Çin'in Kuzey Kore sınırını önce kapatması, ardından da sadece sınırlı açmasının Kuzey Kore'deki ekonomik durumu daha da kötüleştirdiği belirtiliyor.

Pandemi etkisi

Pandemi öncesinde Kuzey Koreliler Çin'e gidip işçi olarak çalışabiliyordu. Fakat pandeminin başından bu yana Kuzey Kore'nin en önemli dış kaynaklarından biri olan bu yol kapanmış durumda.

Yaklaşık 26 milyon nüfuslu Kuzey Kore'nin genelinde soğuk bir iklim hakim ve ülkenin büyük çoğunluğu ormanlarla kaplı. Bu nedenle Kuzey Kore tarımda kendi kendine yetemiyor, halkının beslenebilmesi için ülkenin gıda ithalinde bulunması gerekiyor. Fakat ekonomik sorunlar ve aşırı askeri harcama nedeniyle ülke gıda ithaline kaynak bulamıyor

1991 öncesinde düzenli olarak Sovyetler Birliği'nden gıda yardımı alan Kuzey Kore Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1990'lı yıllarda büyük bir gıda kıtlığına düşmüş ve çoğu çocuk yüzbinlerce Kuzey Koreli beslenme yetersizliğinden hayatını kaybetmişti. Bu yıllarda Kuzey Kore devlet televizyonunun az yemenin ve açlığın sağlığa faydalarını işlemesi dikkat çekmişti.

Gıda sorunları

Diğer taraftan Kuzey Kore'deki yönetici elitin son derece lüks şartlarda yaşadığı belirtiliyor.

2000'li yıllarda ise ülkede yoksulluk sürse de 1990'lı yıllardaki seviyedeki gıda kıtlığı aşılmış fakat halk normalden az seviyelerde beslenmeye devam etmişti. 2020 başından itibaren ise ülkedeki gıda yetersizliği sorununun 2000'li yıllar öncesine döndüğü belirtiliyor.

BM Dünya Gıda Programı, Kuzey Kore nüfusunun yaklaşık %40'ının yetersiz beslendiğini, ülkenin 2021'de 860.000 ton gıda açığı (kişi başına 33 kg) bulunduğunu tahmin ediyor.

Ülkedeki gıda sorununun 2020 öncesi seviyelere ancak Kuzey Koreli işçilerin eskisi gibi Çin'de çalışabilmesi durumunda dönmesi bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 31.10.2021 01:46

İLGİLİ HABERLER