Dünya
  • 3.6.2020 20:11

Libya’daki 120 İsrailli keskin nişancının sırrı

Libya’daki askeri üsdeki 120 İsrailli keskin nişancının sırrı
Türkiye’nin desteğiyle ele geçirilen El-Watiyah Askeri üssü ile alakalı korkunç gerçekler ortaya çıktı.
Üssün Hafter’in kontrolü altında bulunduğu dönemde burada çok sayıda İsrailli, Fransız ve Rus askeri uzmanlar bulunduğu belirlendi..

İsrailliler üssü adeta karargâha çevirmişler.
El-Watiyah Üssü’nde 120 İsrailli keskin nişancı ile 200’den fazla rütbeli asker bulunduğu bildirildi.
Bunların yanında çok sayıda Fransız ve Rus askeri danışmanların da üste Hafter’e destek verdikleri ortaya çıktı.
Üste ele geçirilen belgelerin incelenmesiyle kirli ittifakın boyutunun bilinenden çok daha büyük olduğu rapor edildi.

Israel defends decision to deploy snipers amid Gaza protests
Üste ele geçirilen Hafter milisleri, İsrail’in Tarhuna şehrine iki İsrail Hava Savunma sistemi kurduğunu itiraf etti.
Türkiye’nin gelmesinden sonra işlerin değiştiğini anlatan esirler, “El-Watiyah Üssü sarılınca burada panik çıktı. İsrail, Fransız ve Rus askeri uzmanları Al-Watiyah üssünden Tunus'a ve doğu bölgesine hava yoluyla kaçırıldı.” Dedi.

İsrailli 200 asker kaçarken yanlarında Kendi Hava Savunma Sistemini de götürdüklerini belirten kaynak, “ 30 büyük gece teleskopu taşıyan 9 İsrail askeri aracı dâhil olmak üzere Al-Wataya üssünden 200'den fazla askeri araç o gece üssü terk etti” bilgisi verdi.
Müdahale döneminde İsrail elektronik parazit sistemine ek olarak, ateşkes döneminde 120'den fazla gelişmiş keskin nişancı olduğuna yönelik bugüne kadar bir bilgi verilmemişti. Hatta İsrail askerlerinin Libya’da bulunduğu da bu itiraflar ile ilk kez ortaya çıktı.
Hafter’in efendisi BAE veliaht şeyhi Zayed’in İsrail ile ahbaplığı zaten biliniyor.
Hafter’e yakın bir kaynak ise İsrail ile doğrudan askeri bir anlaşmayı reddederek, “Böyle bir anlaşma yok. Ancak bazı noktalardaki askerlerin eğitimi için keskin nişancı desteği alınmış olabilir” dedi.

İsrail, Libya Batı'sındaki her şeyi geri çekti.
Aynı Kaynak, İsrail'in Batı Libya'daki askeri unsurlarıyla ilgili her şeyi çektiğini, böylece geride Hafter'ı desteklediğini gösterecek hiçbir kanıtı bırakmadığını söyledi.
İsrail batıda bulunan bütün askeri teçhizatını Doğu Libya ile olan Mısır’ın Salloum sınır kapısına taşıdı ve Libya’dan ayrıldı.
Aynı Kaynak, Wagner'in paralı askerlerinin Taroli, Tarhuna ve Qasr bin Ghashir'in güneyindeki çoğu eksenden, özellikle son iki gün boyunca Güney Libya’daki Al-Jafra hava üssüne çekilerek pozisyonlarını değiştirdiğini doğruladı. 

İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri'nin yardımıyla Haftar savaşına destek .. 
Geçen Nisan ayında Middle East Eye gazetesi, İsrail'in El-Wefaq hükümetine karşı Haftar savaşına verdiği destek hakkında bir rapor yayınladı.
Raporda, İsrail'in Emirlikler'in yardımıyla Libya Ulusal Halife Haftar Ordusu'na silah sağladığını belirtti.
Ve İsrail rolünün tam olarak bilinmediği, ancak İsrail rolünün son yıllarda ortaya çıkan ve Suudi Arabistan, Emirlikler, Mısır ve İsrail'i içeren eksenle ilişkili olduğuna dikkat çekildi.
Raporda, İsrail'de üretilen ve Türk SİHA’larıyla ile mücadele etmeyi amaçlayan gelişmiş hava savunma sistemlerinin Emirates tarafından finansmanının sağlandığı ve bunların Mısır üzerinden Libya’ya götürüldüğü belirtildi.Mossad elçileri 2017-2019 yılları arasında Haftar ile Kahire'de ve birden fazla kez bir araya geldi. İsrailli subaylar tarafından savaş yöntemleri, bilgi toplama ve analiz, komuta ve kontrol prosedürleri konularında Haftar’ın  ordusunun liderleri için bir dizi eğitim kursu düzenlendi.
Mossad, Haftar’ın adamlarına gece görüş sistemleri ve keskin nişancı tüfeklerinin satın alınmasına yardımcı oldu.

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Güncellenme Tarihi : 3.6.2020 16:58

İLGİLİ HABERLER