Dünya
  • 1.9.2011 00:08

LİBYA'DA ATILACAK ADIMLAR BELİRLENDİ

BİNGAZİ (A.A) - UGK'nın planı, henüz tam olarak bitirilmeyen ''bağımsızlık bildirisi'' ile yürürlüğe girecek. UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil, bildirinin açıklanması için gereken şartlardan birinin, Muammer Kaddafi'nin yakalanması veya öldürülmesi olduğunu açıklamıştı.
UGK'nın anayasa bildirisi ise, altı aylık çatışmaların ardından ülkenin yönetimi konusunda geçiş sürecindeki ana çerçeveyi belirleyecek. Anayasa bildirisine göre, Libya ''başkenti Trablus, dini İslam, resmi dili Arapça olan ve İslami kurallara göre yönetilen demokratik ve bağımsız bir ülke'' olarak tanımlanıyor. Bildiride, azınlıkların ve toplumun tüm kesimlerinin hakları garanti altına alınıyor.
Devletin, çoğulculuk esasına dayanan bir demokratik siyasi sistem kuracağı belirtilen bildiride, bütün Libya vatandaşlarının kanunlar karşısında eşit olduğu, fikir, ifade, basın ve gösteri özgürlüğünün yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum örgütü kurma haklarının da garanti altına alınacağı ifade ediliyor.
Geçiş sürecindeki yönetim konusunda ise ''UGK'nın en yetkili merci'' olduğu belirtilirken, konseyin, nüfus yoğunluğunu yansıtacak şekilde seçilecek yerel konsey temsilcilerinden oluşacağı vurgulanıyor. UGK ayrıca, bir idare merkezi ya da ''geçici hükümet'' atayacak ve bir ''denetim bürosu'' kurarak, gelirlerin ve harcamaların denetimini yapacak.
Bağımsızlığın açıklanmasının ardından, UGK Trablus'a taşınacak ve 30 gün içinde bir geçiş hükümeti kuracak. Bağımsızlığın açıklanmasından sonraki 90 gün içinde ise, Ulusal Halk Meclisi'nin seçilmesi için gerekli kanunları çıkaracak, bir seçim komisyonu atayacak ve Ulusal Halk Meclisi'nin seçim sürecini ilan edecek.
200 sandalyeli meclis, bağımsızlığın ilanından sonraki 240 gün içinde seçilecek. Meclisin ilk toplantısında UGK kendisini feshedecek. Geçiş hükümeti, geçici hükümetin kurulmasına kadar göreve devam edecek. Meclis, ilk toplantısından sonraki 30 gün içinde, geçici hükümeti oluşturacak kabine listesini sunması gereken bir başbakan atayacak.
Ulusal Halk Meclisi, anayasa oluşturması için bir ''anayasa kurucular kurulu'' atayacak. Bu kurul, ilk toplantısından sonraki 60 gün içinde Meclise taslak anayasayı sunacak. Sonraki 30 gün içinde ise, anayasa referanduma sunulacak. Eğer referandum üçte ikilik çoğunluk tarafından kabul edilirse, bu taslak ''anayasa'' olarak onaylanacak. Eğer reddedilirse, kurul bu taslağı yeniden yazmak zorunda kalacak ve 30 gün içinde tekrar referanduma sunacak.
Ulusal Halk Meclisi, anayasanın kabulünden sonraki 30 gün içinde seçim kanununu çıkaracak ve bundan sonraki 180 gün içinde ise genel seçimlere gidilecek.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:25

İLGİLİ HABERLER