Dünya
  • 5.4.2020 11:14

Libya'da Hafter'in 3 savaş uçağını vurduk

BAE ve Mısır'ın satılık generali Hafter'e ağır darbe.. 3 savaş uçağını vuruldu..
Dünya Koronavirüsü ile boğuşurken çaktırmadan Libya'yı bütünüyle ele geçirme hesabı yapan hain general, büyük bir hezimete uğradı.
Uluslararası kabul görmüş Libya Ulusal Anlaşma Hükümeti'nin (GNA) güçlerinin Cuma günü Haftar'ın güçlerine ait üç Sukhoi -22 savaşçısını düşürdü..
Türkiye'nin desteklediği Libya Ulusal Anlaşma Hükümeti'nin (GNA) güçlerini Türk askeri eğitiyor.
Ateşkes anlaşmasına rağmen başkente saldıran Hafter'e karşı 'Barış Fırtınası' harekatı başlatılmıştı. Bu harekat ile birlikte geçitğimiz Cuma günü ülkesine ihanet eden bu hain ve satılık panalı askerlerine büyük darbe vuruldu.
Hafter'i0 3 Sukhoi-22 savaş uçağı düşürülerken 100'e yakın paralı askeri öldürüldü. Operasyon sırasıda ağır silah taşıyan araçlar ile tanklar yok edildi.
Operasyonda Haftar'ın milislerine ait çeşitli tankların, topçuların, zırhlı araçların, ağır silahların ve sbinaların da hedef alındığını belirttiler .
Bu arada Hafter'in GNA kuvvetlerine akaryakıt götüren 3 tanker Tripoli'nin güneyinde vurularak imha edildi.
GNA kuvvetleri bir açıklamada şunları söyledi: “Libya Hava Kuvvetleri, Hafi'nin Trablus'un güneyindeki terörist milislerini tedarik etmek üzere yola çıkan Bani Walid'in (batı) güneyinde üç yakıt tankerini daha hedefledi,” dedi. 
Kuzeydoğu Libya'daki Sirte kentini çevreleyen Al- Wishka'nın güneydoğusunda askeri binalar ve on zırhlı araç imha edildi. Bu saldırıda 20'den fazla askeri öldürüldü.
Haftar, 21 Mart'ta, koronavirüsün (COVID-19) yayılmasıyla mücadele çabalarına odaklanmak için insani bir ateşkese tam olarak bağlı olduğunu açıklasa da, güçleri ateşkeyi ihlal etmeye ve başkentin çeşitli yerlerini bombalamaya devam etti.
Haftar'ın ateşkesi ihlal etmesine yanıt olarak, GNA kuvvetleri 25 Mart'ta Barış Fırtınası Operasyonunu başlattı .

Libya'da Hafter'e karşı 'Barış Fırtınası' operasyonu devam ediyor

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından başlatılan "Barış Fırtınası" operasyonu kapsamında, Hafter milislerine ait 3 savaş uçağı ile çok sayıda tank, top, zırhlı araç ve ağır silahın imha edildiği belirtildi.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerin saldırıları sonucu ülkede sivil can kayıpları yaşanmaya devam ediyor.

Son olarak başkentin batısındaki Kirkariş bölgesi ile güneydeki bir mahalledeki yerleşim yerlerine yönelik roketli saldırıda 1 kişi ölmüş, 1'i çocuk 4 kişi yaralanmıştı. Sivil halk ile altyapı tesislerine yönelik artan saldırılar üzerine BM nezdinde tanınan UMH tarafından 25 Mart'ta operasyon başlatılmıştı.

Başkanlık Konseyi Başkanı ve UMH Başbakanı Fayiz es Serrac, "Barış Fırtınası" adı verilen operasyonla "saldırgan teröristlere gereken cevabın sert şekilde verileceğini" ifade etmişti.

Söz konusu operasyon kapsamında Hafter milislerine ait 3 Su-22 savaş uçağı ile çok sayıda tank, top, zırhlı araç, ağır silahların yanı sıra milislere ait tesislerin imha edildiği öğrenildi.

"Barış Fırtınası" operasyonu sonrası Hafter milislerinin tamamına yakını Trablus’un güneyindeki mevzilerini terk etmek zorunda kaldı.
 

Öte yandan birkaç gün önce BAE'nin Suveyhan Askeri Hava Üssü'nden kalkan 2 askeri kargo uçağı, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter milislerince kontrol edilen El-Merc şehrinin güneyindeki BAE'ye ait El-Hadim Askeri Üssü'ne inmişti.

12 Ocak ile 25 Şubat tarihleri arasında BAE'den Libya'nın doğusundaki Hafter güçlerine 6 bin tondan fazla yük taşıyabilecek 100 kargo uçuşu düzenlendiği belirlenmişti.

Libya İçişleri Bakanı Başağa: Hafter'e gereken cevabı veriyoruz

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Hafter’in ateşkesi sürekli ihlal ederek sivilleri öldürdüğünü, "Barış Fırtınası" operasyonunun da bu nedenle başlatıldığını söyledi.

Başağa, "Ulusal Mutabakat Hükümeti olarak bu operasyonu yapıyoruz çünkü (Hafter) sürekli katliam yapıyor. Çocukları, sivilleri öldürüyor. Hem koronavirüsle hem de Hafter ve milisleriyle mücadele ediyoruz. Halkımızı korumak için ona ve militanlarına gereken cevabı veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 5.4.2020 10:42

İLGİLİ HABERLER