Gündem
  • 6.6.2020 09:24

Libya'da Hafter'in elindeki Sirte teslim oldu

 Uzun süredir Hafter'in elinde olan ve Libya petrollerinin önemli noktalarından birisi olan Sirte, teslim oldu ancak UHM güçleri henüz şehire girmedi ve son bir uyarıda daha bulundu.

Libya ordusu sözcüsü Albay Tayyar Muhammed Qanunu öğle saatlerinde: "Sirte kentindeki teröristlerin ve paralı askerlerin yanında silah toplayan herkese, silahlarını bırakmaları ve teslim olmaları için son bir uyarı gönderiyoruz.Kuvvetlerimize isyancıları ezmek ve isyanü katılanları merhamet olmadan ortadan kaldırması için talimat verdik ve sürekli veya hareketli bir tehdit oluşturan herhangi bir hedef istisnasız Libya toprakları içerisinde vurulacaktır" dedi.
Bu açıklamadan kısa süre sonra Sirte operasyonu başladı..

Dün gece Sirte'ye yuvalanmış Hafter güçlerine karşı 5 hava saldırısı yapılmıştı. Bu saldırılarda Hafter'in mühimmat ve milisleri hedef alınmıştı.

Haftar'ın araçlarını hedefleme
 Cumartesi günü şafak vakti, Libya ordusu hava kuvvetlerinin Sirte şehrinin güneyinde darbeci general Khalifa Haftar'ın Emirati zırhlı araçları da dahil olmak üzere silahlı araçlarını hedef alan beş hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.
Gecenin geç saatlerinde Sirte halkına bir çağrıda bulunan Libya Ordusu, şehrin çatışma olmadan ve kan dökülmeden kendilerine teslim edilmesini istedi.
Çağrı yapılır yapılmaz Sirte'nin idare kurulu tekilfi kabul etti ve Merkezi Hükümete bağlılğını açıkladı.Hafter milislerinin şehirlerinden çekildiğini açıklayan Sirte Heyeti, kenti teslim etmek istediklerini bildirdi.Ancak istendiği gibi hala silahlarını teslim etmediler.
Trablus'un 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte 2010 yılının Ocak ayında Hafter'in eline geçmişti.
Libya'nın yasal temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin yürüttüğü Burkan el-Gadab Operasyonu ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Sirte7ye henüz girmediklerini ancak birliklerin girişte beklediğini ve şehrin kendiliğinden teslim olduğu açıklandı.
Bir dönem terör örgütü DEAŞ'ın kontrolüne giren Sirte, 2016'da UMH'ye bağlı güçlerce örgütten temizlenmişti. ABD'nin hava bombardımanı sağladığı şehre yönelik söz konusu operasyonda 700'den fazla Misratalı savaşçı hayatını kaybetmişti.Sirte'deki Suudi Arabistan yanlısı Medhali Selefileri görüşlü 604. Tugay'ın silahlarıyla birlikte taraf değiştirerek Hafter'in yanına katılmıştı.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

 

Güncellenme Tarihi : 6.6.2020 12:29

İLGİLİ HABERLER